10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

neljapäev, 29. juuni 2017

Pletskid ehk Eesti tortillad ja chapatid


Plestkid. Pildil on Nisujahuga
kartulipletsk, mis on ahjus küpsetatud
Ma mõtlen vahel, et Eestil ei saagi olla ajaloolist tänavatoitu, sest meie emad ja nende emad ja nende emad on meile sajandeid korranud: tänaval söömine on ebaviisakas.
Ja Eesti hajaasustusega talus polnudki külavahel jõlkumine kombeks. Söödi kodus või siis põllul Ja sinna sai kenasti poti ja püti kaasa võtta.

Aga tegelikult on ka meil olemas kõik eeldused oma tänavatoidu tegemiseks.Ja kuna laulupidu tulekul, siis ka vajadus olemas :)
Kui mu isa räägib oma lapsepõlvest jõuab ta varem või hiljem mälestuseni plestkitest. Ajal, peale sõda, kui munad olid defitsiit ja muu toit ka, mätsisid lapsed jahust- veest ja õlist kokku pätsid, mida küpsetati pliidiraual. Kui jahu oli ka vähe, siis asendati see osati kartuliga.

Ma olen internetis kõvasti tööd teinud ja leidsin Vatskid. Need on Võrumaa lihtsad leivad. Kuna mu isa on sealtkandist pärit, siis usutavasti on seal mingi seos. Aga see pole päris see. Ma tahtsin jõuda päris originaalini- et kui ongi sõda ja vaesus ja puudus, siis pole petti ja soodat. Uurisin veel internetti ja sain aru, et sellised leivad on pea kõikidel rahvastel :)
Mis sa ikka hädaga teed. Ja ilmselt jõuti katsetades sama tulemuseni, kuhu jõudsid ka  40-aastate Lõuna- Eesti lapsed.
Oluline:
  • ainult rukki-ja/või odrajahuga, kuna seal pole piisavalt gluteeni, jäävad pletskid rabedad. Soovitan siis teha hoopis nn krõpsud.
  • sama jutt kartulipletskite puhul. Kartulis on palju tärklist, see muudab rabedaks. Kui tahad siiski rulli/torbikuks/ümbrikuks keerata, keera pletskid kuumana kohe rulli ja hoia niiskena, rätiku all või kilekotis
    Rullis ei pea tegelikult üldse serveerima. Lihtsalt nii on parem täidist sisse panna. Vabalt võib kõrvale hammustada ja täidist kahvliga süüa. Või kasutada pirukapõhjana või ümbrisena.
  • et saada nn pehmemat tulemust, võid kartulist tärklise välja pesta. Pane riivitud kartul sõelale, pese külma veega, lase nõrguda ja pigista kuivaks.
  • küpsetis peab olema VÄGA õhuke.
  • taignasse võid panna maitseks köömneid, või hakkida küüslauku, tüümiani, murulauku, peterselli.... 
  • krõbedust saad ise reguleerida: õli ja odra/rukkijahu ning kartul teevad rabedamaks. Nisujahu elastsemaks.
  • nagu öeldud, siis originaalis peaks neid küpsetama puupliidi plaadi peal. Lähedaseim asendus on ILMA õlita kuum pann, keskmisel kuumusel.  ca 2 min kummaltki poolt
  • kuna lahtine jahu läheb kõrbema, siis soovitan küpsetada ahjus. 200 C 10 minutit
  • Võid rullida jahusel pinnal jahuse rulliga. Aga ma soovitan
    mätsi taigen näppude vahel nii õhukeseks kui saad. Pane kahe küpsetuspaberi vahele ja rulli siis maksimaalselt paberõhukeseks. Sama paberiga võid panna ahju restile küpsema. Nii on lihtsam, ja maja pole hiljem jahu täis.
Sellest kogusest saad ca 4 pletskit

Pletskid:
200 ml jahu
1/2 tl soola
0,5 spl õli
100 ml vett

Kartulipletskid
1 toores kartul, riivi ära. Võib vabalt koorega olla.
100 ml jahu
0,5 spl õli
soola

Sega ca 3/4 jahu kogusest teiste  ainetega segamini ja lase natuke seista, et jahu saaks paisuda. Nii minutit 10, valmista seni lisandid, mida soovid kõrvale pakkuda.
Sõtku, sõtku, sõtku. Lisa ülejäänud jahu . Tainas peaks olema väga pehme plastiliin. Liiga sitke jääb liiga kõva ja liiga pehme laguneb laiali.
Valmis tainas jätab puhtaks nii käed kui ka kausi. Vajadusel pane pisut vett või jahu lisaks.

Lase taignal pisut veel seista. Jaga pallideks ning rulli imeõhukeseks.
Küpseta ilma õlita keskmisel kuumusel pannil mõlemalt poolt. Või ahjus 10 min 200 kraadi juures.

Kartulipletskid viivad keele alla ja maitsevad nagu kartulivahvlid. Ma pole proovinud, aga usun, et neid saab väga edukalt ka vahvliküpsetaja vahel küpsetada. Või siis grillil


Kartulipletsk.

allpool fotod rukkijahu pletskitest. Määri lahtirullitud taignale hapukoort. Puista hakitud porrut ja peekonit ning maitsesta julgelt. NB! kauem küpsevad lisandid nt sibul või tomat hauta eelnevalt pehmeks.

Veel retsepte internetist:

1,5 spl õunaäädikat
2 spl jahu
100 ml vett
1 spl õli
soola

1,8 tl õunaäädikat
100 g jahu
3 ja 1/2 spl vett
1/2 spl õli
1/4 tl soodat
soola

180C juures 7-10 min


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!