10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

reede, 21. juuli 2017

Vikkelä mustikakook



Kas sina tead, kus olid sa 1991 aasta suvel, kui sinu kodumaa sai vabaks?

Augustis õnnestus meil koos M-ga minna Soome tallu tööle. Mina töötasin talus, kus kasvatati põrsaid. Peale peremehe-perenaise oli abiks veel üks mees. Kogu töö käis arvutitega.
Perenaisel olid lisaks mõned peenrad, aga liha ja kartul osteti poest. Proua Sirppa oli aktiivne ja väga tore naine, kellega saime kiiresti sõbraks ja kes võttis oma isiklikuks missiooniks kõhnale Ida-Euroopa tüdrukule näidata kapitalismi võimalusi ja ahvatlusi...
Peale põrsaste leidis Sirppa aega, et õpetada keskuses immigrantidele soome keelt, mängis tennist. Külas oli kohvik, mida külakorda kord nädalas pidasid selle küla perenaised- küpsetasid koogid ning müüsid need maha. Soomes nägin ma esimest korda Tupperware kodumüüki, mis jättis kustumatu mulje...:) Pereisa veetis põrsastest vaba aja oma isiklikul järvel purjetades ning mind üle päeva ämbritäie kaladega varustades.

Soomes paistis alati päike. Inimesed sõid banaane ja jogurtit ning neil oli sügavkülmkirst. Isegi mahla panid nad sügavkülmikusse!!:)
Minu tööks oli panna hommikul soojaveekatel kütte, katta hommikul võileibade laud, teha lõunasöök. iltapäivä kahvi jaoks koogi küpsetas tavaliselt Sirppa ise, vahel mina. Ning õhtuks söödi lõunaseid jääke. Peale pikki läbirääkimisi õnnestus mul perenaist veenda, et võin sama raha eest ka õhtul sauna kütte panna, naabrite juurest marju korjata ning neid sisse teha, koristada jne. Aga ikkagi oli lill ja lõbu. Kui ükskord võõrustajatele rääkisin, kuidas nõukogude naine tööd rabab- peale palgatööd aiamaa, loomad ja lapsed. Küsis Sirppa mõtlikult: kui te nii palju, nagu sa väidad, tööd teete, miks te siis ikka nii vaesed olete...
Tõepoolest.

M-i tööpõld oli ivake raskem. Ta töötas üksikema farmis. Liisa tegeles lehmadega. Piimatooted sai ta vahetuskaubana toorpiima eest Valiost. Peenramaad tal üldse polnud. Liisa vanemad elasid kõrvalmajas ja olid abiks. Kuna hetkel oli pooleli mingi suure hoone ehitus, kaasati M ehitusse.
Üldse kanti teda kätel: Mummo ja Liisa  toitsid teda mahlaste mustikakookidega ning lubati/paluti tema suureks vaimustuseks kõikide majapidamises leiduvate läikivate välismaa masinatega sõita.

See retsept ongi pärit Soomest, aga sobib konteksti tõttu väga hästi Eesti blogisse.

tainas
pane sulama 100 g sulatatud võid

sega kokku
2 muna
1 dl suhkrut (võid panna poole vähem)
1 dl rõõska koort
2 dl  jahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit.

ja lisa või

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi.
kalla taignale 4-5 dl marju (pohl, mustikas)

sega omavahel 75 g sulavõid
1/2 dl suhkrut (võid vähem panna)
1 1/2 dl (täistera) kaerahelbeid

kalla kaerasegu mustikatele.

Küpseta 200 kraadi juures ca 30 min, kuni nuga jääb puhtaks, NB! mul on 20 cm läbimõõduga vorm. Kui kasutad madalat ja laia, on küpsetusaeg kindlasti teine.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!