Blogist

neljapäev, 1. detsember 2016

Piparkoogitaigen. Piparkoogitainas. Piparkoogid. Piparkook

Kui sa tahad laupäeval piparkooke teha, siis täna oleks õige aeg tainas hakkama panna.
(allpool nr.2 on Priidu vanaema Lydia piparkoogitaigna retsept.)

Viimastel aastatel olen ma ise teinud piparkoogitaigent, kuna ma olen pirtsakas ja mu kodupoes müüdavad ei vasta mu soovidele.
Ma tahan, et tainas oleks tehtud võiga ja ei sisaldaks näiteks toiduvärve.

nr. 1 Tainast teha on imelihtne.

Kuumuta potis
1 dl tumedat suhkrusiirupit või mett
0,75- 1 dl (pruuni) suhkrut. Minu jaoks on 1 dl liiga magus.

sega ja kuumuta, kuni suhkur on lahustunud.  Kalla sisse väiksemaks tükeldatud
125 g võid.

Sega, kuni või on sulanud. Ja tõsta kõrvale jahtuma.
Võta suurem kauss, kus mahud tainast segama.
Klopi seal lahti 1 muna
Sõelu sisse  5 dl jahu ( u 300 g)
ning sega jahu sees
1 tl kakaod, annab värvi ja mõrkjust, seega võid ka rohkem panna
1 tl soodat
1,5 spl piparkoogimaitseainet*

Sega kokku jahu ja muna, ning lisa siirupisegu.
Sõtku, kuni ained on segunenud ja tainas lööb kausi küljest lahti.
Saputa taignapallile jahu, keera toidukilesse ja tõsta külmikusse.

Tainas võiks seista vähemalt päeva. Mida kauem maitsestub, seda parem saab. Antud kogusest tuleb u 0,5 kg tainast.
Tainas jääb üsna mure ( valmis piparkook), kui tahata sitkemat, nagu tuleb poetaignast, siis peaks katsetama vähesema võiga ja rohkema jahuga. Proportsioon 100 g võid/ 500 g jahu

Piparkookide valmistamiseks.
Tõsta tainas toatemperatuurile. Murra peopesa suurused tükid ja mudi neid, kuni need on elastsed.
Siputa lauale jahu ja tee jahuseks taignarull.

Rulli taigen u 2 mm paksuseks. Võid jätta ka paksema, kui meeldib, peaasi, et taigen oleks ühtlane.
Lõika vormidega välja piparkoogid, pane need pannile. Rasvainet pole vaja, kuna taignas on seda piisavalt.

Laisa inimese piparkoogid.
Vormi taigen vorstiks. Aseta lõikelauale ja lõika terava noaga õhukesd viilud.

Küpseta 200 kraadi juures ca 8-10 minutit.

See, kas piparkook on valmis, on kõige keerulisem küsimus. Aru saad nii, et murdes on kook mure, mitte taignane.
Pigem küpseta pisut vähem, kui kauem, kuna piparkook valmib järelsoojuses natuke edasi. Ja kõrbenud küpsis ei ole hea.

Glasuur
klopi lahti üks munavalge ja sega juurde 100 g (ilmselt natuke rohkem, see sõltub muna suurusest) tuhksuhkrut, kuni saavutad sobiva konsistentsi

piparkookide ja pildi autor on CT


* Ütlen ausalt, et olen kogu aeg kasutanud valmis maitseainesegu. Erinevaid allikaid kombineerides võiks seal sees olla
1 osa jahvatatud ingverit, 1 kaneeli, 1 nelki, 1 kardemoni, 1 riivitud apelsini- või sidrunikoort, 0,3 osa vürtsi ja 0,3 musta pipart

Aga kui Sul on teada mõni toimiv segu, siis anna lahkelt teada.

nr. 2 
Priidu vanaema Lydia piparkoogitaigen.

(kirjapilt muutmata)
Piparkoogid 1953.a.
1 klaas = kandiline täisklaas

3 kl suhkr (sellest 1 kl pruunistada kuival pannil) ja
2 kl suhkt sulatada 1/2 kl veega siirupiks ja
lisada pruunist.suhkur keevalt, keeva siirupi hulka
(mitte lahtise tule juures)
ja 1/2 klaasi keeva vett ( panni loputus)

Maitseained lisada keevale siirupile ja väheke läbi keeta,
siis väheke jahutada ja lisada
350-400 g või,
valada segu kaussi ja lisda
800 g ( 7 klaasi) jahu.
1 muna
1teel soodat sulat. 4 spl nõrgas söögi äädika lahus

Maitseks: 
2 spl tambit.apelsinikoort
1 teel. nelki
4 teel kaneeli pulbrit
1 teel kardemoni tambit
1/4 muskaat pähklist riivida

Küpsetada järgmisel päeval. Algul on tainas vedel
Rullida hästi õhukeseks. vormida koogikesed. Määrida munaga ja panna koogikestele rosinaid, pähkleid, mandleid.

200 kraadi ca 9 minutit ( jälgi ahju!!)

Valge võõp: 3 munavalget ööruda vahule 2 kl tuhksuhkruga + 3 tilka sidrunimahla.
Seistes kuivab kõvaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!