Blogist

esmaspäev, 27. märts 2017

Mulgi korbid. Kohupiimakorbid

Mulgi korbid
Aeg-ajalt visatakse meedias õhku väide, et õiget st puhast eestlast pole olemas, et väidetavalt oleme me kõik segatud verega.
Palun väga. Mina olen. Vähemalt viimased 400 aastat, dokumentaalselt tõestatuna. Needsamad dokumendid alates aastast 1630 tõestavad ka seda, et üks mu juurikatest on olnud püsivalt Mulgimaal.

Mulgi ja kohupiimakorbi vahe on selles, et mulgikorbi kohupiimatäidis on köömnetega, st mitte väga magus. Ja peale kohupiima, võib seda pätsi täita ka mannapudruga või kartulitäidisega.  Eriti nutikas on seda teha, kui sul on üle jäänud kartuliputru või oled teinud liiga palju bubertit.

Tõe huvides peab mainima, et päris vanasti tehti seda nagu vastlakuklit. Sepiku- või karaskikukkel lõigati pooleks, vahele määriti täidis ja seejärel küpsetati ahjus üle.
Kes meist poleks lapsena söönud ahjus tehtud kohupiimasaiu?:)

See tainas ei jää väga magus. Ning sellest kogusest tuleb u 15-16 pätsikest, kui teed sellised  väiksema peopesa suurused (mis kerkivad suuremaks).
Tõsta kõik ained toatemperatuurile. Pärmitainas vajab kerkimiseks tuulevaikset kohta, aega , soojust ja rahu.

sulata kausis puuslusikaga segades
35 g pärmi
2 spl suhkrut 
0,5 l kehatemperatuuriga piima.
Piim on õige temperatuuriga, kui sisse pistetud näpul pole ei soe, ega külm.
Kalla piimasegu keskele
8 dl jahu 
ja sega osa jahu sees (ära kõike jahu korraga pane)
1 tl soola (mitte kuhjaga)
100 g
kas toasooja, et kannataks segada või sulatatud ja jahutatud võid

Sõtku tainast, kuni see lööb kausi küljest lahti. Maitse. Happesus tekib kerkimisel, aga soola- suhkrut võiks olla õige pisut liga palju ( või tee sis täidis maitsekam ja pane seda palju).
Võimalik, et pead veel lisama jahu. Kuna jahu sidumisvõime sõltub niiskusest, kuuseisust ja teab veel millest.
Mina sõtkun tainast kätega. Ja valmis on siis kui käed ja kauss jäävad puhtaks.

Siputa tainas jahuga üle. Kata puhta käterätikuga ja pane sooja tuulevaiksesse kohta kerkima.  Lase kerkida vähemalt tund. Vahepeal peksa tainas tagasi. Valmis tainas peaks olema vähemalt kahekordne.

Veereta tainast vorst, lõika parajad tükid ja vooli neist pallid. Pane sooja kohta võitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. Btw, kas teadsid, et vanasti küpsetati mulgi korpe kapsalehtedel ?:)
 Lase kerkida ca 20-30 minutit, kuni pallid on kahekordsed.

Kuni kuklid kerkivad, valmista täidis.

Kui kuklid on kerkinud, suru klaasipõhjaga nendesse süvend ja täida seguga. Määri lahtiklopitud munaga. Küpseta  200 C ahjus ca 15 minutit, kuni saiakesed on kenasti kuldpruunid.

mulgi korp

Kohupiimatäidis
600 g kohupiima
2 spl sulatatud võid
2 spl hapukoort
maitsesta soola, suhkru ja köömnetega
vajadusel paksenda manna või jahuga

Mannapudrutäidis
0,6 l piima
0,5 klaasi mannat
keeda paksuks mannapudruks.
Lisa 2 spl võid, lase jahtuda.
sega läbi ühe lahtiklopitud munaga
Maitsesta soola ja suhkruga.

või kasuta buberti retsepti. Mille leiad siit

Väga hästi sobib täidisena ära kasutada ka järelejäänud kartulipuder.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!