Blogist

reede, 28. aprill 2017

Saiavorm


saiavorm
Saiavorm on üks väga hea asi. Kunagi oli mu lemmikmagustoit. Täna teen ma seda nii vähe, sest mul lihtsalt ei ole kodus saia.
Minu retseptis ei ole suhkrut, kuna minu meelest on saias ja moosis olevast suhkrust piisav. Kui soovid magusamat värki, siis ära unusta muna- piimasegusse suhkrut lisada!

Kogused on antud ca 20 x 20 suurusele ahjuvormile.

ca 8-10 viilu saibi või röstsaia suurust viilu
u 100 g pehmet võid

suurem topsitäis moosi. Ca 300 g. Loomulikult sobivad ka marjad või õunad/rabarberid.

u 300-400 ml piima
1-2 muna

Määri ahjuvorm võiga ja pane ahi sooja

Määri saiaviilud võiga, pane üksteise peale ja lõika kuubikuteks. Kalla osa kuubikutest vormi põhja.

Saiakuubikute peale pane moos
Ning kalla peale ülejäänud saiakuubikud.

Klopi muna lahti, sega piimaga. Kui soovid, lisa täiendavalt suhkrut. Kalla piimasegu saiavormile.
Lõika või pisikesteks kuubikuteks ning puista võitükid vormi peale.

saiavorm
Küpseta ahjus 180 C juures u 30-40  minutit, kuni munasegu on hangunud ja vorm kenasti pruun

neljapäev, 20. aprill 2017

Kapsarullid

kapsarullid
selline fakt, et väga mitmes riigis on kapsarullid jõulutoit!!

Meie jaoks üsna töömahukas nädalavahetuse toit.
Katsu hankida väiksem kapsapea, siis on lihtsam teha ja rulle vormida.

Eemalda ettevaatlikult kapsapealt lehed. Ühele sööjale võiks arvestada 2-3 rulli st lehte.
Keeda kapsalehti soolaga maistestatud vees ca 10 minutit, kuni ta on vormitav.

Ühe lehe sisse kulub ca 40- 50 g täidist, sõltub lehe suurusest.

Seega, 8 rulli tegemiseks
300 g hakkliha
1  peeneks hakitud sibul
0,5 riivitud porgandit

Kapsarullid
sega läbi. Ja maitsesta soola, tüümiani ja pipraga. Osa või kõik lihast võid asendada nt. riisi või kartulipudruga. Aga eraldi riisi keetmine on minu meelest liiga töömahukas. seega, kui on, siis pane.
Loomulikult võib teha 100% taimse toidu. Segada täidise kokku porgandist, peedist, kartulist... jne.

Keedetud kapsalehed kurna sõelal.
Kui juurikas on liiga kõva, vasarda seda lihahaamriga.
Aseta lusikatäis täidist juurikapoolsesse otsa.
Keera täidise peale paremalt ja vasakult kapsaleht, ning rulli seejärel juurikast alustades kokku rulliks.

Pane rullid ahjuvormi ning kalla peale ca 400 g hapukoort, siputa koorele natuke soola ja pipart.  Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.

esmaspäev, 17. aprill 2017

Võileivatort

Võileivatort
Sul jäi lihavõttest liiga mitu keedumuna järele?
Teeme munavõid. Ja paneme selle näiteks võileivatordi vahele.

2x 6 Saibi  suuruse viilu  jaoks kulub kokku u 300 g täidist.
Võid kasutada ainult munavõid, või siis jagada pooleks, nagu minul on tehtud

Kui sa tahad torti üsna kohe süüa, immuta leiba puljongi või piimaga. Kui sul on aega, et lasta tal tõmmata, siis pole lisaniisutust vaja.

Kaunima tulemuse nimel lõika leival koorikud ära. Koorikud kasuta näiteks saiavormi tegemisel ära.

Tõsta kõrvale kaunistamiseks mõeldud kogused ja ained.
Määri kihtide vahele vaheldumisi muna ja toorjuustutäidist.
Pane kihtide vahele ca 50 g suitsulõhet ja üks viiludeks lõigatud tomat

neljapäev, 13. aprill 2017

Janne kohupiimakook


kohupiimakook
Sellepärast Janne kook, et retsepti sain tema käest. tema teeb seda kooki maamunadega ja väikemeieri kohupiimaga, nii et saab ekstra kollane ja ekstra hea.

Keskmisele pannile.
125gr toasooja võid.
1 dl suhkrut.
1 muna.
3 dl jahu.
1 tl küpsetuspulbrit.
Täidis:
250gr kohupiima.
250 gr hapukoort.
1 dl suhkrut.
2 muna.
2 sl tärklist

Vahusta toasoe või suhkruga. 
Lisa muna, jahu ja küpsetuspulber.
 Suru taigen 26cm läbim. Vormi põhja ja äärtele. Küpseta ahjus 200 c juures 10 min. 

Vahusta munad suhkruga. Lisa kohupiim ja hapukoor. Kõige lõpus tärklis. Vala segu põhjale ja küpseta veel 30 minutit.

teisipäev, 11. aprill 2017

Püramiidid

Vahelduseks jälle üks toidupostitus. Ma nägin seda püramiidi blogis jovinacooksitalian.com
ja lihtsalt pidin seda jagama.




















Vasakul on Vahemeremaade toitumispüramiid ja paremal meie oma. Väga palju on sarnast: söö vähe kommi ja liigu palju. Ja siis hakkavad erinevused.
Veini olemasolu toitumissoovitustes on meie tänase alkoholipoliitika valguses lausa küüniline. Meediapildi põhjal põeb iga teine eestlane gluteenitalumatust, neil ehitab teravili  toitumispüramiidi põhja...

Üks asi on muidugi soovitused. Teine on reaalsus. eestlased söövad ( TAI toitumisuuringu põhjal) liiga vähe teraviljatooteid, kala ja seemneid- pähkleid. Liiga palju liha (ega sina ju ometi oma lapsele liha ei anna ... ?! :) :)) ja magusat. Ehk siis, me ei sobitu Vahemeremaaga ei soovituse ega ka reaalsusega.

Mu lemmikteema on tegelikult see, et kui palju me ikkagi peaksime arvestama kohalikke olusid, kliimat ja läbi sajandite kujunenud genotüüpe. Ma olen sellest ka varem kirjutanud.

Loodus on olnud uskumatult tark. 7500 aastat tagasi vaatas ta, et siin maalapil on vähe päikest, rohelist vaid mõned kuud aastas, lahjad järvekalad ning ka oliivid ei taha väga kasvada. Samas on uhked rohumaad ja andis meile unikaalse võime lagundada laktoosi, et saaksime kasvõi natukegi kaltsiumi ning D-vitamiini. Stabiilne loomne valk venitas meid pikaks ja me olime nii nutikad, et ehitasime üles vinged riigid.
Sarnane lugu on rääkida igast maailma otsast.
See, et kusagil kasutatakse rohkelt vürtse ja teisal süüakse puhast rasva ning kolmandas kõike, kes liigutab. Ja neljandas lastakse toidul enne hapuks minna. Ei ole juhus. Loomulikult me ei tea, kas see on selllepärast et või pärast seda... Igal dieedil on oma loogika.

Vaid 20 aastat tagasi oli 9 kuud aastas toorena vaid õunad, jõhvikad, kapsas, kaalikas ja porgand. Täna me saame teoreetiliselt kõike. Teoreetiliselt.
Ma olin saate My Kitchen rules fänn ja asi, mis sealt silma hakkas oli, et tegelikult oleme me endiselt vaesed. Järvekala kilo on 25 eurot, Norra lõhe ca 16 eurot. Kana maksab u 2 eurot kilo. Paprika oli ca 4 eurot, minge vaadake värske kodumaise kurgi ja tomati hinda. Kui Poola õun välja arvata, siis puuviljad on u 3 eurot kilo. Ma ei hakka rääkima lambast, veisest ja mereelukatest. Lõunast pärit taimne dieet mõjuks Eestis laastavalt rahakotile ning lõpuks ka tervisele.

Ja hind paneb paraku paika ka meie toitumispüramiidi. Kaua sa kapsast jaksad närida. soovitus süüa kala on armas, aga paraku värske kala osas raskelt teostatav.
Lähis Idast tulevad meile tegelikult ju tagasi päris vanadel aegadel eesti toidulaual väga tavalised lammas, hernes, uba, läätsed. Kuid selleks, et see menüü toimiks, peame me selle üle võtma tervikuna. Näiteks sööma kordades rohkem teravilja, kui me sööme. Kui sööksime Prantsuse dieeti Ameerika moodi, oleksime varsti 100-kilosed. Globaalsest jalajäljest rääkimata.

Näis. Kliima läheb järjest soojemaks. Varsti kasvavad Marsil õunapuud ja Eestis viinamarjad. Naturaalne kala saab otsa ja liha muutub väheste rikaste privileegiks.
Kuused kolivad kaugemale põhja. Mullas pole piisavalt toitaineid, ehk siis ka köögivili muutub järjest enam väheväärtuslikuks.
Naat ja nõges?  Vaglad ja sipelgad? Kui sa 50 aasta pärast mu blogi loed, siis oleks huvitav uuesti püramiide võrrelda:)


esmaspäev, 10. aprill 2017

Täidetud munad

Täidetud munad
Mitte üheltki peolaualt ei tohiks puududa täidetud munad.  Neid mune võib täita lihtsalt, nagu on mu allolev töökäik, aga nendest võib teha ka väga fänsid hõrgutised.
Panna põhja kala, täita tordipritsiga ja kaunistada erineval viisil.

80- datel oli moes lõigata servad sakiliseks, silmadeks pandi pipraterad ja nokaks väike tomatilõik. Nii armas mu meelest.

Kui lõikad muna pooleks lühemat serva pidi (horisontaalselt?), siis lõika muna põhi tasaseks, et nad ümber ei läheks.

Keeda 3 muna kõvaks (kalla munadele peale kraanist tulev kuum vesi ja keeda 14 minutit)
munad jahuta kohe külma veega.

Pane kaussi pehme1 spl võid
nema
Lõika munad pooleks ning õngitse ettevaatlikult välja munakollane
Pressi munakollane võiga ühtlaseks massiks
lisa ca 1 spl majoneesi ja vahusta mass heledaks.

Maitsesta vajadusel soolaga, pipraga ja sinepiga. Aga üldjuhul on majonees nii vänge, et mass lisamaitsestamist ei vaja.

Täida munavalged kas teelusikaga või tordipritsiga. Kaunista ja söö ära.

esmaspäev, 3. aprill 2017

Suitsuräime- makaronivorm

Makaronivorm

see oli mu lapsepõlve lemmiksöök.
Ema tegi seda alati ahjupotis. Ja nii krõbedaks, nagu see oli tol ajal, ei õnnestu mul kunagi seda enam saada.

Loomulikult võib räime asendada suvalise suitsukalaga.
Kogused on antud 20,5 x 20,5 vormile. Ja sellest jagub vabalt vähemat neljale sööjale.

Keeda 0,5 liitrit tooreid makarone pakil oleva õpetuse järgi soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Parimad on sarvekesed. Aga ilmselgelt sobivad misiganes meeldivad sordid.

Puhasta ca 400 g suitsuräimi nahast, peast ja selgroost. Kui soovid haki kalatükid ühtlasemaks.

Pane ahi sooja