Blogist

neljapäev, 21. september 2017

Kurzeme strooganov


Kurzeme stooganov
Seekord teeme kummarduse Lätile.  Ma loodan, muidugi, et ka lätlased ise seda teavad, et selline roog olemas on :)
Kuna ma olen pärit Lõuna- Eestist, siis see ju ongi peaaegu Läti:)

Nelja inimese  jaoks lõika
u 600 g sealiha ribadeks, nii u 0,5- 0,8  paksused. Mulle endiselt meeldib kasutada välisfileed. Kui kasutad kiulisemat ja sitkemat liha, siis arvesta pikema haudumisajaga.
Fileega läheb u 15 minutit, kui sedagi.


Kuumuta pannil õli ja pruunista õlis sealiharibad.
Lisa
1 hakitud sibul 


neljapäev, 14. september 2017

Lihtne seenesalat

seenesalat
See on nüüd ka toit, mis retsepti ei vaja, aga ehk on vaja ideid ja inspiratsiooni, millisel viisil talvevarusid veel kasutada.

Soolaseened pane ööpäevaks vette likku. Soovitan vahepeal vett vahetada, et soola maksimaalselt välja saada.

Külmutatud seened prae läbi ja jahuta maha.
Marineeritud seened tükelda niisama.

Umbes kausitäis seeni haki parajateks paladeks
Haki kuubikuteks 1-2 punast sibulat. Punane sibul jääb lihtsalt dekoratiivsem. Vabalt võib ka valge sibul olla.
Sega see läbi hapukoorega.

Pildistamiseks sai hapukoort natuke liiga palju. Paras on nii, et komponendid ikkagi näha jääksid:)

Sellesse salatisse sobib hästi ka õun ja/või tomat.



Aili nipp:
minu ema "värskendas" soolaseeni nii. Soolaseened töödeldi nagu tavaliselt: pesti, leotati jne. Seejärel kupatati seeni piimas, misjärel need olid nagu värsked.


reede, 8. september 2017

Ühepajatoit


Ühepajatoit
Ühepajatoidul, nii nagu ka kartulisalatil on ilmselt igal perel oma retsept. Mulle meeldib pigem pudrusem ja haudunum, kui keedetum versioon.
 
Ma olen rohkem kui ühelt inimeselt kuulnud, et nad ei söö köögiviljatoite, kuna nendega on palju mässamist. Minu soovitus. - ära koori, kui ei viitsi (v.a sibula peaks siiski koorima). Ja tükelda köögikombainiga, või siis üldse mitte. Lihtsalt aega läheb kauem, kui tükid on suuremad.

Fileega kulu kokku aega ca 30 minutit. Köögiviljade vahekorda reguleeri maitse järgi. Ja kui soovid asenda/muuda- lillkapsas, hernes, uba... mida iganes.

ca 600 g sea välisfileed. Tegelikult võib olla suvaline liha, aga teiste tükkide puhul pead arvestama pikema haudumisajaga. Kui sa ei kasuta fileed, lisa juurikad alles siis, kui liha on poolpehme.


4 porgandit
1 sibul
4 kartulit
(pool kaalikat või naerist)
pool väiksemat kapsapead
soola, pipart


reede, 1. september 2017

Purune marjakook

Mõnus ja lihtne marjakook 1. septembriks

Põhjaks on tavaline kohupiima- muretaigen
Haki pisikesteks kuubikuteks
200 g külma võid
kalla juurde
300 g jahu
200 g kohupiima

jahu sisse sega
2 spl suhkrut
1/2 tl soola 

Sega tainas ühtlaseks, väldi ülesegamist. Keera tainas toidukilesse, või kata kauss kilega ning lase külmas vähemalt 1 tund seista.



eelkuumuta ahi.
Kata  2/3 taignaga ahjuvormi põhi ja servad. Küpseta ca 20 min 200 C, kuni tainas on tahke.

kalla peale suurem tassitäis marju. Kui kasutad külmutatud marju, siis sega marjad tärklisega.
Pane marjadele 250 g keedukreemi, võid kasutada ka poepudingit. Poepudingile soovitan sisse segada ca 1 spl tärklist, jääb tahkem.

Kõige peale pudista ülejäänud muretaigen.

Kuna lisatud ained on tegelikult juba nn valmis, siis küpseta ahjus eelkõige selleks, et kook oleks pealt kenasti pruunikas ja pealepandud puru krõbe.

Pildil olev kook on kaunistatud röstitud angervaksaõisikutega,