Blogist

teisipäev, 31. oktoober 2017

Moonika kook


Moonika kook
Selle koogiga on seotud selline lugu.

Kui ma olin pisike, siis oli mul väga närb isu. Ainus võimalus mind toita, oli kasta iga lusikatäis paksu Salvesti õunakastme alla peitu. Siis ma sõin.
Nüüd olen ma õppinud sööma ilma õunakastmeta:)
Õun ei ole just mu lemmikpuuvili. Ma küll söön seda, aga ta on pingereas üsna taga.
Ja siis, kui ma vahel väga harva satun maitsma õunamoosi.
Siis ma alati üllatun... saan aru, et see on endiselt NII hea. See pole üldse õun.

Seitsmekümnendatel külas käies ja pidudel pakkus üks ema kolleeg " Ämma kooki". Ma olin tollal koolieelik. See kolleeg kolis ära ja hiljem kolisime ka meie ja nii see jäi. Mul pole aimugi, millest see kook koosnes ja kas ta ka tegelikult oli nii hea, kui ma mäletan.
Kui mu blogi juhtub lugema keegi, kes pärit Põlvast- Otepäält ja kellele tuleb see kook tuttav ette, siis andke teada.

Novot. Ja ükspäev oli mu kolleegil Moonikal sünnipäev. Ta oli teinud ülilihtsa koogi. Maitsesin seda, ja... mul on väga selline tunne, et see mu lapsepõlve lemmikkkook... oligi midagi õunamoosiga, või vähemalt väga sarnane.

neljapäev, 26. oktoober 2017

Malle lihtsad kohupiimaküpsised

Malle kohupiimaküpsised
See retsept on pärit Milvi retseptivihikust ja aitab lahendada igikestvat probleemi- mida pakkuda supi kõrvale.
Lihtne teha, vähe komponente. Ja pane tähele, et taignas pole maitseained. see tähendab, et maitse on neutraalne ja vaid lisandid, mida sa ise valid, määravad, millise maitsega küpsised saad.
Sellest kogusest tuleb u 14 küpsist

200 g kohupiima
150 g võid, toatemperatuuril
200 ml jahu


sega ained omavahel hoolega läbi.

Vooli tainas u 2-3 cm paksuseks voolikuks.
Lõika viiludeks.
Rulli viil jahuga ülepuistatud laual jahuse rulliga õhukeseks kettaks.
Puista kettale täidis.
Keera ratas pooleks ja siis veelkord pooleks.

Küpseta ahjus 175 C pöördõhuga ca 20 minutit, kuni küpsised on kuldpruunid.

Originaalretseptis
oli täidiseks suhkru- kaneelisegu

Minu pildil
must sool ja köömned. NB! ole soola doseerimisega etevaatlik :)

Malle kohupiimaküpsised












neljapäev, 19. oktoober 2017

Vana-aegne kapsa-porgandisalat


Kapsa- porgandisalat
 See salat oli minu lapsepõlves kõikide endast lugupidavate sööklate menüüs.

Samas ma ei mäleta, et seda oleks meil kodus tehtud.

Minu menüüsse leidis ülalmainit salat tee alles kaheksakümnendate lõpus. Ajal, mil piim ja viin ja suhkur ja leib ja kes seda enam mäletab, mis veel, olid talongiga- olid meil, provintsitüdrukutel Tallinnas ühikas kõhud täis kodusest köögiviljast.
Salatimeistriks oli Sirts.
Inimene, kellel oli uskumatu võime kõiges ebaõnnestuda: kõik asjad ta käes purunesid, hävisid, kadusid... aga salatit oskas ta teha meisterlikult.

Et siis lõika peakapsas peenikesteks ribadeks. Mida peenemaks suudad lõigata, seda parem. Sellesse salatisse sobib vana kapsas. Värske, suvise jaoks, on teised road.


laupäev, 14. oktoober 2017

Kõrvitsa- suitsujuustupüreesupp


 Püreesupid on ilmselt üks lihtsamaid ja kiiremaid õhtusööke ning see, mida ja kui palju sinna sisse panna, on puhas looming.

see kogus on 2- 3 inimesele, aega kulub u 20 min

ca 250 g kõrvitsat,
2 kartulit
1 küüslauguküüs
1 priske porgand
ca 100 g suitsujuustu
soola, pipart, tüümiani, muskaatpähklit

serveerimiseks kõrvitsaseemneid, peekonit
1 spl võid

Haki kõik köögiviljad kuubikuteks. Ära küüslauku väga peenikeseks lõika, pigem las jääb terveks, või lõika maksimaalselt pooleks.

neljapäev, 5. oktoober 2017

Kanafilee seente ja tomatiga

Kana seentega
Lihtne argiõhtu söök.
Sel aastal on palju seeni. 
Kui  kasutad värskeid seeni, siis
alusta seente puhastamisest. Lõigu need pannile ja kuumuta seni, kuni vesi on seentest aurustunud.

Võta iga sööja jaoks kanafilee ca 150-200 g.


Lõika filee 2-3ks viiluks.
Raputa peale soola- pipart, basiilikut ja küüslauku.
lõika filee sisse pragu ja topi sinna tomativiil

Lao fileetükid ahjuvormi
kalla juurde seened. Nelja jaoks ca 150 g/üks topsitäis
ning 400 ml vahukoort

Kui sul on, siis viska juurde ka peotäis pohli