Blogist

reede, 29. detsember 2017

Lõhepirukas

Lõhepirukas
Kes siis ei teaks, et aastavahetuse laual peab olema kala. See toob raha ja rikkust.

See imeline kalapirukas oli pikka aega mu nn leivanumber.
Nüüd tegin jälle üle pika aja. Retsept on usutavasti pärit kusagilt lehesabast.
Aga selle tegemine on nii lihtne, et retsepti pole õieti vajagi.

4- le inimesele osta

ca 600-g kalafileed. Lõhe või forell. Ja kui oled rikkam, siis miks mitte ka mõni valge kala. Luud noki välja.

Mul ei ole meeles, kas sa kalalt nahka oskad maha lõigata? 
Võtmesõna on VÄGA terav nuga. Ja tera peaks olema pikk, väikse noaga ära nüsima hakka.
Pane kala kõhtupidi lõikelauale.
Alusta saba poolt. Suru nuga  ettevaatlikult naha ja liha vahele
ja hakka tasakesi- vasaku käega nahka maha sikutades ja teise käega noaga edasi surudes, nuga tihedalt vastu kalaliha, tõmbama.

Mõnedel kaladel tuleb nahk iseenesest nimoodi tõmmates ära. teisel peab noaga kaasa aitama.


Välismaal on hullult popp praetud kalanahk. Ja see on tõesti maitsev. Ehk siis, ära viska nahka ära, maitsesta hoolega ja viska ahju grillireziimile.

Aga tagasi piruka juurde.

sega kokku
ca 200 ml valget veini
hakitud tilli

peeneks viiludeks lõigatud küüslauguküüs
pipart ja soola

maitse.




Kui sul on valge, väherasvane kala, siis lisa ka õli (sama palju kui veini)

Pane nahata kalafilee marinaadi sisse vähemalt 1 tunniks. Kui jätad üleöö, pane kausile peale toidukile ja külmkappi.



Kui kasutad külmutatud
400 g pärmi- lehttaigent võiga
võta see vähemalt 2 tundi varem toatemperatuurile.

NB! ükskõik, kui palju sa marinaadi maha ei raputa, jääb põhi ikkagi pisut nätske. Ma olen proovinud erinevaid variante, aga nii paraku on.
Kui soovid krõbedat põhja, siis tee nagu kuljebjaka puhul: hangi üks suurem pannkook ja keera kala selle sisse. Sellisel juhul arvesta natuke pikema küpsetusajaga.
Variant B ära kala alla üldse taignakihti panegi. pane kala pannile ja kata taignakihiga.

Pane ahi sooja
Raputa kala marinaadist kuivaks, kuivata veel köögipaberiga. Ja aseta küpsetuspaberiga kaetud vormi ühele taignapoolele. peale pane nõrutatud till ja küüslaugutükid.
Pintselda servad lahtiklopitud munaga
Pane katteks peale teine osa taignast ja näpi servad kinni
Pintselda pirukas munaga üle
Torka kahvliga sisse mõned augud, et niiskus saaks eralduda.

Küpseta 200 C ca 20-25 minutit.
Kui kõhkled, siis mõõda sisetemperatuuri - lõhel võiks olla vähemalt 50 C, Eesti maitse järgi natuke veel rohkem.

Serveerin
alati kõige lihtsama kastmega. Hakitud marineeritud kurk + hapukoor + majonees.

Kui veini peaks järele jääma (mis rumal mõte, kas pole?), siis selle võid kuubikutena sügavkülmutada
Lõhepirukas
Ja kasuta see ära risottos, orsottos või köögiviljadega kanaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!