Arheoloogiliste leidude põhjal on kindlaks tehtud, et Eesti aladel hakati otra kasvatama umbes 1000 a eKr ning esimesed märgid odrast on leitud Hiiumaalt Kõpu poolsaarelt.
Oder on olnud saartel nii oluline, et Hiiumaal Käinast Pühalepa poole jäävatel saare viljakamatel aladel, kus oder, millest õlut tehti, kasvas väga hästi, kutsuti inimesi lausa "odratolgusteks"
Oder on olnud saartel nii oluline, et Hiiumaal Käinast Pühalepa poole jäävatel saare viljakamatel aladel, kus oder, millest õlut tehti, kasvas väga hästi, kutsuti inimesi lausa "odratolgusteks"
Odrakruubid sisaldavad keskmiselt 1–1,5 protsenti rasva, 76,8 protsenti süsivesikuid, 8,5 protsenti valke, lisaks veel kaltsiumi, fosforit ja rauda. Odras on B-rühma vitamiine, rauda, tsinki, magneesiumi, kaaliumi, vaske, fosforit ja kiud¬aineid. Oder on oluline, kuna sisaldab 14 erinevat aminohapet, sealhulgas 5 asendamatut aminohapet.
Ja me armastame endiselt odra. Kes ei teaks kuulsat saarte õlut, mulgimaal kuulus oder mulgipudru sisse ning muidugi Karask on eesti rahvusköögi kuulus roog. Kuid kui lisame karaskile mõned õunad ja pisut maitset, saame väga maitsva, lihtsa ja mahlase koogi.
Mahlane õuna- ja odrajahukook.
Mahlane ja maitsev õuna- ja odrajahust kook.
Koostisosad
- 700-800 g õunu või rabarberit
- 4 muna
- 12 spl odrajahu
- 12 supilusikatäit suhkrut
- soola
- kaneeli või kardemoni
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!