Blogist

neljapäev, 29. september 2016

Kana ja klimbisupp


see supp on Marko tehtud
See on nädalavahetuse supp, kuna vajab aega.
Kõigepealt tuleks keeta kanapuljong. Mida kondisem kana, seda parem. Kui sul on ostetud filee, siis pole mõtet puljongiga mässata. Kogust ma täpselt öelda ei oska, nagunii sõltud poes pakutavast valikust, Aga ca 500-600 g kondist kana 4 inimese kohta võiks olla küll. Kui puljongit või liha liiga palju saab, siis pole hullu- pane külma ja kasuta hiljem muudes toitudes.

Pane pestud lind potti,  kalla peale niipalju külma vett, et kana oleks kaetud ja aja keema. Riisu vaht ning seejärel keera tuli vaiksemaks ning lase puljongil podiseda vähemalt pool tundi- vähemalt niikaua, kuniks kahvliga tõmmates liha luudelt kätte saad.
Ideaalis võiks keeda lausa tund-poolteist. Aeg sõltub ka kogusest ja linnu paksusest- kui on kopsakam isend, siis kulub ka aega kauem.

Vahepeal käi vaatamas, kas lind on kenasti vee all ja ega kana vett juurde ei taha: kui lisad, siis ainult keeva vett. Hoia veekeedukann käepärast.

Lisa leht loorberit ja paar tera pipart ning soola ka.


Argiõhtune kalasupp


Argiõhtu kiire söök. Kogu raskus on köögiviljade tükeldamises, kui kasutad külmutatud köögivilju, siis pole sedagi. Peaks jaguma neljale.

Pane veekann keema.

Kuumuta poti põhjas
Kalasupp
suurem lusikatäis võid
üks suur hakitud porgand
2 peotäit viilutatud porrut
2 peotäit riisi (u 100 ml)
1 hakitud tomat



esmaspäev, 26. september 2016

Kotlet

Kotlet


Tegelikult. Pole need kotletid.
Kotlet: märgade käte vahel antakse tootele rulli kuju, nüüd keeratakse riivsaias ja antakse noaotsa abil kaselehe kuju.
Bitkii: valmistatakse samade normide alusel, kui kotlette, kuid tootele antakse ratta kuju.

Omaette küsimus on kuidas "kotlet", mis tähendab ju ribitükki või ribiga tükki (sest côtelette tähendab "küljekene"), eesti keeles sellise tähenduse sai.Minu "piibel" nõukaaajast räägib sellise loo.
Jutt on pikk, aga üldistatult-roided jäetakse külge I veerandi rinnatükile- paksu selja- ja küljetükki kasutatakse ilma roieteta.
Aga külgi on loomal rohkem, kui see hea selja peal olev küljetükk. Nt reie/kõhu jne küljetükkides on palju sidekudet, siis neid ongi mõistlik kasutada hautatud ja hakitud toitude valmistamiseks.
Hakkmassid jaotatakse samuti kaheks- on naturaalne hakkmass, kus liha hakitakse, saia juurde ei lisata- sellest tekib naturaalne kotlet. Ja siis on III sordi lihast tooted, millele lisatakse ka saia ja tehakse labasem kotlet. Kas võib olla, et algul oli "kotlet" selline kondiga karbonaad - ja seejärel tekkis odavam "valekarbonaad" hakklihast, mis lõpuks nime kaaperdas. 

Kotlet
 Minul on kotlet on kotlet. Sest nii on.
Pane ahi sooja.
Võtab puhta kausi, paneb sinna sisse paar viilu saia või siis u väiksem pool tassitäit riivsaia ning kallab peale külma vett nii, et saiad on kaetud.

Hakib sibula ( ja küüslaugu) peeneks-peeneks. Sai on selleks ajaks piisavalt vee sisse tõmmanud. Lisa saiale sibul, 1 muna ning u 600 g segahakkliha ning puista soola ja musta pipart. Sega segu läbi.

Ja nüüd- tähelepanu, maitse (ei ütle, iuuu.. toores liha). Kasvõi keeleotsaga, aga maitsma peab.
Tee segu hästi pisut soolasem, kui tavaliselt sööd.






reede, 23. september 2016

Frikadellisupp



Tee valmis frikadellitaigen
400 g segahakkliha
kuna mul on juba supis sibul, siis pigistasin sisse küüne küüslauku
1 tl soola
paar keeru pipart
1 muna
1 spl jahu
1 spl riivsaia või viil saia
100 ml külma vett

sega kõik hoolega läbi. Sellest kogusest tuleb umbes   36 frikadelli

esmaspäev, 19. september 2016

Mannavaht. Roosamanna

Mannavaht
Tuulepudruks nimetas mu mulgi-vanaema mannavahtu.
Õige ju ka- kõht tuult täis, täidab, aga ei toida:)

Mu lapse jaoks on see roosamanna st peab olema roosa mannavaht, kuna minu ema hellitab järelpõlve peamiselt jõhvikatest tehtud vahuga.
Minu jaoks on mannavaht magustoit, mida peab tellima sööklas- üheski kodus ei suudeta seda kloppida nii õhuliseks ja kergeks kui tööstusliku mikseriga...

Niisiis. Võta taas puhas pott. Antud kogusest saab 6-8 portsu. Kahe inimese jaoks võta kõike kolmandik.
Sega sinna sisse mahlast, veest ja suhkrust morss- mis peaks olema u 3 kraadi kangem-vängem, kui sa muidu jooksid. Kuniks kogemust pole, mõõda vedeliku kogus ära, on lihtsam mannat doseerida.
Kui soovid roosamannat, võta sõstra -või jõhvikamahla. Pildil olev hele vaht tekib õunamahlast.

1,5 liitri vedelikule kulub umbes 1,5- 1,75 dl mannat- mõõda manna tassi. Manna paisub erinevalt, seega hoia manna pakk käepärast.

Aja vedelik keema, vajadusel riisu vaht. Kui vedelik keeb, keera tuli vaikseks ning sirista pidevalt segades vedeliku sisse manna. Sega, sega sega. Kui näed, et jääb tükke sisse, siis suru need laiali. Sul peaks tekkima vedelama hapukoore paksune mass. Kui mannat tundub vähe olevat, siis sega veel pisut juurde. Pigem las jääb vedelam, kui liiga paks.

neljapäev, 15. september 2016

Eriti Kiire Borš

Tegelikult peaks borši valmistamine välja nägema hoopis nii.
Hommikul, varavalges, kui teenijarahvale töökäsud kätte jagatud lähed kööki Sofia Nikolajevna juurde ning palud- Sonjake, kas oleksite nii kena ja paneksite lihapuljongikese keema- nii tahaks boršikest.
Lugupeetav, vastab Sofia Nikolajevna, mida armulised sooviksid.  Kas teeme täna Poltaava borši (linnulihaga) või Moskva borši (suitsulihaga) või Siberi borši (frikadellidega) või seekord laevastiku borši (punase pipra ja suitsulihaga)...

Pole mul aega keeta mitu tundi lihast ja kontidest puljongit- seega, Väga Kiire Argipäevaõhtu Borš.
Vahemärkus: kui sul on vähegi aega, siis hauta porgand-sibul pannil pehmeks. Potis keeda kartul-kapsas. Ja ühenda omavahel alles pehmed köögiviljad. Saad maitsekama ja värvikama tulemuse. Mina ei tee nii, sest supp pole söök:) st alati on vaja midagi veel lisaks teha ja siis pole aega porganditega tegeleda..

Koori 4 inimese jaoks üks korralik sibul ja väga priske porgand. Pane vesi keema.
Haki sibul ja porgand. Hea toon näeb ette, et kõik komponendid supis võiksid olla ühesuguse kujuga. Kuna selles supis on kapsas, siis peaks porgandi lõikuma peenikesteks kangikesteks (või riivima). 

Pane pann (võid kohe ka supipotis võid sulatada) tulele. Pannile pane sulama hea lusikatäis võid.
Viska sibul ja porgand pannile. Aeg ajalt sega ja saputa.
( Kas ma tuletan meelde, miks on vaja porgandit rasvaines kuumutada? Porgandis olevad karoteenid on nimelt A-vitamiini provitamiiniks. Nimetatud tegelased lahustuvad ja konverteeruvad  rasvas. Seega nii ilusa värvi kui ka vitamiinide säilitamiseks vajab porgand alati midagi rasvast.)

Tükelda kapis leiduv lihakraam. Mulle meeldib borši sees peekon. Ja ka viiner on täpselt  see toode, mis supi sees kasutamiseks passib.
Kalla sibul-porgand vette (või kui hautasid neid supipotis, kalla peale keev vesi) ning pannile pane lihakraam. Keera panni alt tuli ära.
Potti porgandite juurde pane soola, paar terapipart, loorberileht. Vajadusel riisu vaht.

Tükelda kolm keskmist kartulit peenikesteks kangikesteks.
Proovi porgandit- see on poolpehme. Lisa kartul vette.
Tükelda selline kaks suuremat peotäit värsket kapsast ribadeks. Proovi kartulit- see on poolpehme. Lisa kapsas.

reede, 9. september 2016

Marineeritud riisikad

Kõige paremad on kaseriisikad. Ja seejärel kuuseriisikad. Ja kolmandal kohal männiriisikad.
Minu meelest.

Kaseriisikaid ja männiriisikaid tuleb eelnevalt öö läbi külmas vees leotada.
Kurna ja pane külma veega keema. Kuigi kuuseriisikaid ei pea kupatama, soovitan ma need siiski korra läbi keeta. Minu meelest on muidu nende maitse liiga intensiivne.
Korja ära pinnale tekkinud vaht. Kuna seened on kerged ja tõusevad pinnale, siis sega aeg-ajalt, et kõik seened saaksid kuuma.
Ettevaatust! keeb väga kiiresti üle. ära jäta järelvalveta!
Kui vesi on keema läinud, kalla vesi ära ja korda tegevust- uus vesi, aja keema. Kuuseriisikatele piisab ühest korrast.

Keedetud seened kalla sõelale ja loputa külma veega. Jäta nõrguma.

Minu marinaad:
NB! Ära kasuta jodeeritud soola ! Võib muuta heledad seened rohekaks

1 1/2 klaasi vett aja keema ( 1kg keedetud seente kohta), lisa peeneks viilutatud porgandit ja ratasteks viilutatud sibularattaid.
Lisa võrdsetes kogustes, ca 3/4 spl soola ja sama palju suhkrut.
Maitse, mõlemad maitsed peavad olema tunda ja marinaad olema pisut liiga vänge.
Paar pipratera, vürtsi, loorberit,

Kui sibul- porgand on poolpehmed, kupatatud ja loputatud ja nõrutatud seened kallata keevasse marinaadi. Kuumuta hetke.

keera (elektripliit) kinni. Lisa  3 sl 30% -list äädikat( pigem kuhjaga lusikas)
Maitse hetke pärast, Kohe proovides tõmbad äädika kurku.
Kõiki maitseid peab olema tunda, ja marinaad peab olema pisut liiga vänge.



 
Panna puhastesse purkidesse ja kaanetada.

Loe ka. Miks seened muutuvad siniseks ja anna teada, kui tead õiiget vastust

Aili nipp:
minu ema "värskendas" soolaseeni nii. Soolaseened töödeldi nagu tavaliselt: pesti, leotati jne. Seejärel kupatati seeni piimas, misjärel need olid nagu värsked.

esmaspäev, 5. september 2016

Soolauba



Mingil arusaamatul põhjusel on Põhja-Eestis põldoa defitsiit. Vahel, ja kalli hinna eest õnnestub seda hankida.
Sest põlduba on super!

Keeda uba soolaga maitsestatud vees. Meie peres on kombeks keeta uba koos kauntega.
Uba keeb umbes pool tundi, proovi kahvliga oa küpsust.
Keedetud oad kurna, saputa peale (helbe)soola. Ja naudi. Kõrvale sobib hapupiim.



neljapäev, 1. september 2016

Mustikad suhkru ja piimaga

Sel aastal on väga palju mustikaid.

Lapsepõlve lihtsaim ja väga maitsev magustoit oli mustikad, pisut suhkrut ja peale külma piima.

Perekonnalegend räägib sellise loo.

Olime perega metsas mustikal. Vanemad korjasid korvidesse. Meie, lapsed, pigem suhu. Järsku kostab tugev protestikisa. Suur must koer leidis, et mu väikeõde on liiga sinine ja üritas teda puhtaks lakkuda.
Kust see koer keset metsa välja ilmus...? Ju oli teiste marjuliste oma. Aga mu väga ehmatanud õeke sai kenasti puhtaks pestud...:)