Kaneelikuklid |
Pärmitaigen, nagu ka varem vihjatud, vajab aega, sooja ja rahu ja tunnetust.
Antud kogusest saab ca 15-16 kuklit.
Kaalu valmis ja tõsta toatemperatuurile
6 dl jahu
75 g võid
1 muna
Sulata murendatud 30 g pärmi
3 sl suhkrut ja 2 dl käesoojas piimas.
Piim on õige soojusega, kui sa näppu sisse pistes midagi ei tunne- pole soe ega külm.
Puista sisse osa jahust, jahu sisse sega 1 tl soola.
Sega puulusikaga läbi. Paksus võiks jääda paksema hapukoore paksune.
Puista peale jahu ja kata taigen puhta kätterätikuga ning jäta sooja kohta ca tunniks kerkima
Kerkinud taignasse segasulatatud, aga mitte tuline või
ja ülejäänud jahu.
kui sulle maitseb, siis sega jahu sisse ka 1 tl kardemoni.
NB! ära kalla taignasse kõike jahu korraga. Kuna jahude niiskus ja kuuseis ja mis veel on erinevad, siis pane jahu järkjärgult, niipalju kui vaja.
Mina sõtkun tainast käsitsi, ja valmis on siis, kui käed ja kauss on puhtad. Tainas lööb kausi küljest lahti.
Puista peale veel pisut jahu, kata rätikuga ja jäta veel u tunniks kerkima.
Kerkimise ajal peksa tainast tagasi.
Tainas peaks kerkima kahekordseks.
Pane ahi sooja. Sulata ca 40 g võid
Tee laud ja taignarull kergelt jahuseks. Rulli tainas u 1 cm paksuseks ristkülikuks
Määri lahtirullitud taignale sulavõi, puista lahkelt suhkrut ja kaneeli, nii, et pikemast servast jääks u 2 cm täidisega katmata.
Rulli rull kokku kuni katmata servani. Lõika u 1,5- 2 cm laiused viilud ning keera katmata serv kukli alla põhjaks.
Pane rullid ahjuplaadile (võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud).
Klopi lahti veel üks muna ja pintselda kuklid sellega üle. Lase kuklitel 15-20 min kerkida ning küpseta 200C juures ca 15 minutit. Kuni on kenasti kuldpruunid ja seest läbi küpsenud.
Kaneelikuklid |
Kuna mulle meeldib pigem iga päev värske, kui terve nädal vanad saiad, siis mõned tarkuseterad kuklite säilitamiseks
Külmutada saab kolmes versioonis.
1. Toored kuklid, selles etapis, kus..pane rullid ahjuplaadile. Nagu ka tooreste frikadellide, pelmeenide jne toodete puhul, külmuta kuklid ükshaaval ning alles külmunud saiad pane kokku.
2. Külmutada võid ka saiu, mis on ahjus muutunud nn tahkeks, pole veel pruunid, aga hele koorik on juba peal. Jahuta kiiresti maha ja pane sügavkülma.
3. Ning kõige lihtsam on ilmselt külmutada valmis saiu.
Nagu alati külmutades: külmuta kiiresti ja sulata aeglaselt. Kõikide nimetatud külmutamismeetodite juures pane külmunud sai ilma sulatamata ahju, küpseta 180 C kuni valmimiseni/soojenemiseni.
Ära soojenda saiu mikrolaineahjus- sellised kuklid muutuvad kiiresti kõvaks.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!