Blogist

reede, 31. detsember 2021

Manna- kohupiimakook

See imeline kreemine  manna- kohupiimakook  on minu mehe nn firmakook. Mannapuder lisab maitset ning õhulisust. Tulemus jääb nagu parimatel toorjuustukookidel, samas vähem rammus ning rasvane :)
Manna- kohupiimakoogi retsepti päritolu kahjuks ei mäleta, kui keegi tunneb end autorina, antagu lahkelt teada :)

  • Portsjonid: 28 cm läbimõõduga koogivorm
  • Raskusaste: lihtne
  • di

 

Koostisaine

    Põhi  20 cm vorm / 24-28 cm läbimõõduga orm
  • 100 g külma võid / 120 g
  • 210 g jahu ( ca 3,5 dl) / 250 g
  • 80 g tuhksuhkrut / 100 g
  • 1 munakollane
  • veidi soola  
  • 1 spl külma vett
  •  

    Täidis

  • 50 g manna 
  • 400 ml piima /500 ml
  • 500 g kohupiima. / 600 g
  • 3 muna + munavalge / 4+1
  • 60 g suhkrut, NB! maitse
  • vanilje ja riivitud sidrunikoor
mannakohupiima (13)

Juhised

kolmapäev, 22. detsember 2021

Laktoosist

 Kuupäev: 2010-05-25

Kanal: Tervis Pluss
Autor: Mihkel Zilmer

Laktoos on loodustoitaine, mis varustab ainevahetust üheaegselt glükoosi ja galaktoosiga! Kummaline on see sajand. Inimene peaks targenema, aga võta näpust, tihti seisneb nn tarkus hoopis toidu- või toitaine või ühendi mustamises. Teine peksupoiss on laktoos. Kaitsetuid aineid on lihtne mustata. Tulgem nüüd appi tublile laktoosile, analüüsides tema personaalsust ja kasulikkust inimorganismile!
Laktoos on looduse konstrueeritud disahhariid (koosneb glükoosist ja galaktoosist). Seniste normaalse söömise artiklitega tutvunu on juba haritud glükoosi ülivajalikkuse teemal (nii füüsilise kui ka vaimse võimekuse mõttes).
SEEGA: see osa laktoosist on hirm-vajalik!
Aga galaktoosi osa? Küsiks nii, et kas sul on parem elu, kui parema tervise juures on luud ja liigesed, südameklapid, aordisein, silmad, kui oled rohkem kaitstud kahjulike põletike eest, immuunvastus on parem, järglaste saamise võimalus soodsam jne? Vastuses pole kahtlustki! Nende elutähtsate talitluste tagamisel on asendamatud inimkeha molekulikompleksid ja liitmolekulid ja neis töötab ühe hädavajaliku osana galaktoos! TEISISÕNU: evolutsioon loob eluks edukamad lahendused ja inimorganism peab saama toiduga galaktoosi, et olla tervem ja haiguste suhtes vastupidavam.

Ideaalne oleks, kui toiduga saabudes oleks galaktoos tasakaalustatud glükoosiga. Laktoosi puhul see nii ju ongi! Järjekordne kinnitus looduse tarkusest ja sellest, et tark inimene on asjalik osa arengu-võimelisest loodusest!
Omakasumlikel eesmärkidel mõne ühendi/toiduaine mustaja tunneb ära loosungitest: "see on revolutsiooniline avastus söömise alal", "aga tuntud filmistaar on kasutanud seda juba mitmeid aastaid", "kõik teised on siiani teinud valesti", "see on firmade/teadlaste/arstide/ettevõtete jne vandenõu", "aga ülikoolides seda ei räägita", "ainult meil on kõik looduslik ja kõik looduslik on alati inimorganismile väga kasulik", "Ameerikas on avastatud hoopis nii...", "see uusim uuring lükkab kõik eelneva ümber", "valge surm", "tühjad kalorid", "kaloripommid".

Oleme alati toonitanud, et kellegi sõnavabadust ei tohi piirata. Samuti on kõigil õigus ise otsustada, mida süüa, kellega süüa, kus süüa, kui palju süüa jne. Aga samuti peab kõigil olema ka võimalus saada süsteemset inimorganismi ainevahetuse põhist ja teaduspõhist harivat teavet, tegemaks ise survevabu otsustusi. Juhiksin tähelepanu aga ka sellele, et kas meeldib või mitte, on saabunud aeg, kus kogu inimkond elab ja tegutseb tohutul globaalsel infoprügimäel. Siin on sisulisel haritusel üha suurenev roll - et me ei teeks tervislikult, rahaliselt ja muul moel rumalaid ning kahjulikke otsuseid.
Mis on selleks aga esmatähtis? Tee selgeks lihtsad põhitõed, mida pole palju ja mida aitab sul mõista Tervis Plussi normaalse söömise ülikooli jätkuv lühikursus.
TEA: laktoos on inimorganismile igati sobiv ja vajalik looduslik toidusüsivesik, mis annab verre glükoosi (sisuliselt võttes elu alus!) ja tasakaalustatud koguse vajalikku galaktoosi (vt eespool). Ta on inimese jaoks parimaks tasakaalustatud glükoosi + galaktoosi allikaks kogu elu.

Kui ma olen terve inimene ja tarbin laktoosivabu tooteid?


Kui inimesel on rõõsa piima tarbimisega probleem ja see on TEADUSLIKULT, KLIINILISELT TÕESTATUD, siis saab ta kasutada piimatooteid, kus on laktoosi vähem (keefir, jogurt, juust)

Kui mõni inimene kasutab pikka aega ainult täiesti laktoosivaba tooteid, tekitab see kestval kasutamisel probleeme (näit. mikrofloora muutub ühekülgsemaks, väheneb bioelementide, näit. Ca, jt. imendumine). Organism peab tooma mujalt kehast rohkem energiat jämesoole limaskesta vajaduste rahuldamiseks, jne.

Kuna laktoos koosneb glükoosist ja galaktoosist, siis näit. galaktoosi vajab meie organism mitmete keeruliste sidekoe struktuuride ehitamiseks, ehk pikemal laktoosivaba toodete kasutamisel võib tekkida  probleeme ka normaalse sidekoe talitusega.

Eelpool nimetatud probleemid tekkivad siis, kui kasutatakse väga pikka aega täiesti laktoosivaba toitu.

Ehk siis, kui tervel inimesel on soov tarbida ainult laktoosivabu tooteid, tuleks selleks, et vältida Ca, D- vitamiini ja B2 vitamiini puudust, oma toitumist vastavalt kohandada.

vaata ka siit

http://www.efsa.europa.eu/de/scdocs/doc/1777.pdf

Laktoosivabad tooted ja kaltsiumi ning tsingi omandamisest

teisipäev, 21. detsember 2021

TOP 5 toitu aastavahetuse lauale. Vanad head klassikalised retseptid

Kes siis ei teaks, et aastavahetuse laual peab olema kala. See toob raha ja rikkust. See imeline kalapirukas oli pikka aega mu nn leivanumber.  Retsept on usutavasti pärit kusagilt lehesabast.

Aga selle tegemine on nii lihtne, et retsepti pole õieti vajagi.

Kord elus tasuks ära proovida ka isetehtud hapukapsas. Vajab täpsust ja pisut kannatlikkust, aga tulemus on seda väärt.

Jõulud läbi, aastavahetus läbi. Ja piparkooke ilmselgelt liiga palju...
Piparkookidest, nii nagu tegelikult kõikidest küpsistest, annab teha päris mõnusa koogi. Piparkoogipõhjal tehtud Piparkoogi koogi leiab sellelt lingilt.

Aga. Kui piparkookidest pole veel küll, siis on abiks pehme plaadipiparkook. Pehmes piparkoogis on kõik piparkookide parimad omadused: maitse, lõhn, lõhn, maitseained... aga pehme.
Mahlane ja puuviljane pohla-õunakaste täiendab väga hästi piparkoogi maitset ja vähendab magusust (ning muudab selle tervislikumaks magustoiduks :))

Eesti traditsioonilised toidud – sealiha, hapukapsas, seened, salatid… on väga toitvad. Nii et tavaliselt ei jää magustoidu jaoks kõhus liiga palju ruumi… 🙂 Tarretis on ideaalne ja parim jmagustoit. Kerge ja ilus. Märkus: keefir ja kirsid on mõlemad veidi hapud. Niisiis, maitse ja lisa nii palju suhkrut kui soovid.
Kirsi-keefiritarretise retsept on kirjas siin.



Lõhepirukas

Piparkoogikook

Piparkoogiplaadikook

Hapukapsas

Keefiritarretis

reede, 10. detsember 2021

Mida pakkuda jõululauale. TOP 5 vana head klassikalist jõuluretsepti

Kui sa pole mitte kunagi varem ise piparkoogitaigent teinud, siis nüüd on viimane aeg. See on lihtsam, kui sa arvad. Lisaks saad timmida maitse täpselt selliseks, nagu ise soovid. Lisa näiteks apelsinimahla ja riivitud koort. šokoaaditükke, martsipani, killuke chillit... . 
Retsepti leiad siit. Piparkoogitaigen. Piparkoogid


Vana hea klassikaline seapraad on tänasel päval suurem väljakutse, kui sa arvad. Aga tasub ära proovida, et siis vähemalt teab. Kas on mõtet. Lihtsam versioon on panna maitsestatud liha küpsetuskotti. Maitsev ja mahlane lihatükk on garanteeritud:)

neljapäev, 9. detsember 2021

Keefiri- ja kirsitarretis

 Eestlased söövad liiga palju. Eriti jõulude ajal.

 Eesti jõuluroad – sealiha, hapukapsas, seened, salatid… on väga toitvad. Nii et tavaliselt ei jää magustoidu jaoks kõhus liiga palju ruumi… 🙂

Tarretis on ideaalne ja parim jõulumagustoit. Kerge ja ilus.
Ning keefiri- kirsitarretis on veel ekstra hea. Jõuluvärvid 🙂
Märkus: keefir ja kirsid on mõlemad veidi hapud. Niisiis, maitse ja lisa nii palju suhkrut kui soovid.

Keefiri- ja kirsitarretis

  • Portsjonid: 4-6
  • Raskusaste: lihtne


keefiritarretis 1 (25)

Rukkileiva- ja pohlakook

Rukkileiva- ja pohlakook  on ehtne ja väga eestimaine kook. Ja mis on oluline: see ei ole küpsetatud kook. Ja mis veel tähtsam; see on kaalujälgijate kook. 🙂Kohupiim ja jogurt on madala rasvasisaldusega, kuid valgurikkad. Kääritatud rukkileib sisaldab B-rühma vitamiine ja häid probiootilisi baktereid. Ja pohlad on vitamiinide ja antioksüdantide allikas.

Ja nüüd unusta see eelmine lugu :) Rukkileiva- pohlakooki tasub valmistada, sest see on maitsev 🙂

Maitset annavad eestimaine kohupiim ja rukkileib ning pohlad. Imeline hapu ja magusa pehme ja krõbeda kombinatsioon.

Pohla- ja rukkileivakook.  

  • Portsjonid: 20 cm
  • Raskusaste: lihtne

Kerge ja lihtne küpsetamata Eesti-hõnguline kook.

pohla rukkileiva (16)