10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

esmaspäev, 28. november 2016

Hapukapsas

Hapukapsas
Teha on hapukapsast lihtne.
Aega peab olema ja viitsimist ka.

Ja nb! järgnevad õpetussõnad on väikse koguse kohta. Kui teed tervele vallale, siis otsi lisainfot.

Oluline.
  • hoia kõik riistad ja asjad väga puhtad. Desinfitseeri keeva veega purgid-värgid ja pese kindlasti enne käed puhtaks.
  • temperatuur on oluline. Ideaalne on toatemperatuur  18-24 kraadi.
  • Hapnemine toimub anaeroobses keskkonnas, st kapsas peab olema kaetud veekihiga, et õhk juurde ei pääseks
  • internetis oli kirjas, et paremini õnnestub noore kuuga...:)  Ma tegelikult usun seda, et aastasadade jooksul on tehtud järeldusi, seega ju nii on. Seega ideaalne võimalus on nüüd 7. detsembril
  • kui riivid kapsast köögikombainiga, siis vaata, et kapsas oleks õiget pidi :) Muidu tuleb kapsapuder 
  • suhkur kiirendab hapnemist. Võid lisada suhkrut, porgandit, jõhvikaid  (ja köömneid), aga ma soovitan esimese korra teha puhtalt. Lisandeid saad lisada alati hiljem.
Vaja on
  • laia suuga purki. Klaaspurk on parem, kuna seda saab väga puhtaks pesta, keeta.
  • pressimiseks pudrunuia või tugevat pudelit vms
  • midagi pressiks ja raskuseks. Keedetud kivi või veega täidetud purk vms . Enne kui hakkad kapsast hakkima, proovi, kas su vajutis ikka mahub purki :)


Kuidas teha

Eemalda kapsapealt 2 ilusamat lehte ja tõsta need kõrvale.
1 kg valget peakapsast, riivi või lõika peenteks ribadeks
sega kapsas suures kausis, et oleks ruumi,
15 grammi ( u 1,5 tl) soolaga. Ära kasuta jodeeritud soola. Parim on jäme, meresool. Soolakogus võiks olla 1,5%-2% kapsa kogusest.

Nüüd algab kõige raskem osa. Sa pead kapsast vee välja tampima. Võid seda teha ka hapendusnõus, aga kausis on lihtsam, kuna ruumi on rohkem. Vett peab lõpuks olema nii palju, et see katab kapsa ära. Seega pressi mõnuga.

Selle koguse jaoks võta 2 l purk.
Aseta ideaalselt puhta purgi põhja keeva veega ülekallatud kapsaleht.
Pane peale pressitud kapsas,
Vajadusel pressi kapsast veel, et vett oleks piisavalt
kõige peale pane  teine kapsaleht ja vajutis, et kapsas jääks u 2 cm vee alla
Ülemisest servast võiks jääda u 5 cm tühjaks.

Nii ja nüüd hakkad ootama.  Aega kulub vastavalt soojusele. Temperatuur  võiks olla 16-24 kraadi,  ideaalis 18, siis kulub ca 7 päeva ja 24 kraadi korral kuni 3-4. 
Kui peale tekib vaht, siis riisu see ära.

Ja siis ongi valmis.
Et kapsas edasi ei kääriks, võta vajutis ära, pane ta kaanega purki, vesi peab jääma peale, ning hoia külmikus.

Aga kuna üldjuhul on vaja ikkagi keedetud/hautatud kapsast ning see võtab aega vähemalt tunni, siis tasub tegelikult võtta ja see kohe ka ära keeta.
NB! vali selleks päev, kui naabreid kodus pole :)
Keedetud kapsast säilita samuti puhtas kaanega purgis külmkapis.

Ma ise pole proovinud, aga internett väitis, et säilib hästi ka sügavkülmas. Ja miks ta ei peaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!