Blogist

esmaspäev, 26. detsember 2016

Leili rullibiskviit

Rullbikviit
Leili rullbiskviidiks muudab selle retsepti just lihasööjakanade munade kasutamine. Ehk siis kanad ei peaks ainult vabalt ringi kõndima, vaid sööma ka ussikesi ja putukaid.
Kui kasutad tavalisi mune, siis saadki tavalise rullbiskviidi:)

Rullbiskviit nõuab kiiret tegutsemist, seega loe juhend enne läbi ja pane kõik asjad valmis.

Oluline:
  • kaasaegsed mikserid on väga nõrgad ja  mootor ei pea biskviidi vahustamisele vastu.  Tee vahepeal pause, lase mootoril jahtuda.
    Mul on väga hea mikser ning õige konsistentsi saamiseks vahustan muna pisut kauem kui 10 minutit.  
  • Kui soovid, vahusta toasoe munakollane ja külmkapikülm munavalge eraldi. Sellisel juhul vahusta kollased heledaks vahuks, sõelu sisse jahu. Vahusta puhtas ja kuivas nõus munavalged kõvaks vahuks ning sega ettevaatlikult kollaste- jahusegu sekka

reede, 23. detsember 2016

Seapraad

Seapraad

Seapraad kõlab lihtsalt, aga tegelikult on selle tegemine peenike kunst.
Koolis õpetati mind tegema klassikaliselt- lahtiselt ahjuvormis, iga paarikümne minuti pärast kasta praeleemega...

aga ajad on muutunud, ma ei viitsi pesta ahju ja olla seotud toidu valmimisega tund aega.
Asja muudab väljakutseks ka tooraine muutumine.
Poes lihtsalt ei müüda enam sobivat toorainet. Kindlasti kusagil on- aga hakata selle jaoks minema Stockmanni või Nõmme turule, kõlab nagu " liiga tülikas, teen parem kana".

Point on selles, et müüdavad tükid on lõigatud liiga õhukesed. Ja kui sa ei tee just tervele vallale, vaid tahad näiteks kilost tükki, et neli inimest ära toita, siis saad ribakese, mille puhul õpetussõnad- lõika kamar ruuduliseks ja lase rasval valguda liha sisse... on teostamatud.
Sa pead seda liha küpsetama nn lapiti, horisontaalsena ja see muudab mängureegleid.

Kas pole tegelikult imelik. Ma kirjutan nõukaaaegsetest retseptidest, ja täna 25 aastat hiljem, kui poed on kaupa täis nendin ma endiselt, et kaupa pole`?

esmaspäev, 19. detsember 2016

Pardikoivad jõhvikatega

pardikoivad jõhvikatega
Mugava inimese nädalavahetusetoit.
Parima tulemuse saamiseks alusta eelmisel õhtul.

Kuivata pardikoivad köögipaberiga ning pane kaussi.

Lisa  4-le pardikoivale
2 küünt küüslauku, koorida pole vaja, löö kas noavarrega lapikuks või lõika viiludeks, et nad maitset annaksid
3 rebitud loorberilehte
ca pool klaasi jõhvikaid. Jõhvikad tambi vähemalt osaliselt puruks, Mõned marjad võivad jääda terveks. Kui sul jõhvikaid pole, siis pigista  u pool sidrunit. Aga, noh, eesti värk :)

Kata toidukilega, pane peale meeldetuletuseks kleeps- sool! ja pane vähemalt tunniks, või veel parem üleöö külmikusse.

Võta koivad toatemperatuurile.
Pane ahi maksimumile soojenema.
Maitsesta koivad soola ja pipraga, sega läbi.
Pane koivad ahjupotti. Õli pole vaja lisada, part on niigi väga rasvane.

Kui ahi on 220 kraadi, pane kaanega kaetud pott ahju,
ja keera temperatuur 165 kraadile.
Küpseta 3 tundi.

Tekkinud rasvaga prae näiteks kartuleid,

reede, 16. detsember 2016

Bubert

Bubert
Minu lapsepõlves oli bubert üsna tavaline magustoit, vahepeal aga pikalt põlu all, tänu salmonellaohule.
Salmonella bakter hävib 70 kraadi juures, vähemalt paar minutit kuumutades. Kuigi tänapäeval on munad kontrollitud, siis ole ikkagi ettevaatlik. Eriti kui kasutad nn talumune.

Sellest kogusest tuleb ca 4 portsu

Eralda muna kollane ja valge eraldi nõudesse.
Kui läheb sassi, siis nn rikutud muna pane kollaste hulka*

Keeda tavaline mannapuder. 
Võta paksu põhjaga pott, kalla põhja pisike sorts vett. Lase vesi keema ja lisa 0,5 liitrit piima.
Keeva piima sisse kalla pidevalt segades 2 spl mannat ( võib asendada jahuga)

Lase pudrul paksemaks podiseda ja tõsta kõrvale jahtuma.
Vahusta 2 munakollast
Kalla munakollaste peale kuuma putru, sega.
Kalla segu tagasi potti ülejäänud pudru hulka ja kuumuta, maitsesta suhkruga, vanilliga.
Tõsta kõrvale jahtuma,

Vahusta 2 munavalget.
Sega vahustatud munavalged ettevaatlikult pudru sekka.
Kuumuta.

Serveeri jahtunult moosi või kisselliga.


neljapäev, 15. detsember 2016

Kissell

Ma annan igaks juhuks juhised ka kisselli keetmiseks, kuigi sa neid ilmselt ei vaja.

Eestis kasutatakse peamiselt kartulitärklist, mujal maailmas on levinud maisitärklis. Tegelikult pole vahet, kumba kasutada, kui sul just GMO hirmu pole. Maisitärklis on natuke termostabiilsem, kui kartul, st eesti keeles, et kartulitärklisega asju ei tohiks hiljem üle kuumutada, kuna nad muutuvad uuesti vedelaks.

Kisselli jaoks sega kokku 0,5 liitrit morssi- sellest tuleb u 2-3 tassitäit. Mahlast ja suhkrust. Õige pisut kangem, kui muidu jooksid.

Kui teed kisselli kuivatatud marjadest, siis rosinad- ploomid jt kuivatatud puuviljad pane eelnevalt likku. Ja lisa hiljem koos leotusvedelikuga.

Värsketest marjadest nt jõhvikatest vms keeda marjad nn pehmeks ja suru marjad katki, aja läbi sõela ja lahjenda parajaks.

0,5 liitrit vedelikku aja keema ja lisa külma veega segatud 0,5- 1 spl kartulitärklist. Sega. Lase pakseneda, aga ära enam keeda.

Jahuta, vahepeal sega, et nahka peale ei tuleks
Väidetavalt aitab seda vältida ka  pealepuistatud suhkur, aga minu meelest mitte.
ˇ

esmaspäev, 12. detsember 2016

Kõrvitsasalat

Minu jaoks on kõrvits viljana niigi liiga magus ja ma eelistan pigem magus- haput, kui kompotilaadset kõrvitsasalatit.

Aega kulub ca 15 minutit + kõrvitsa hakkimine

ca 1 kg kuubikuteks hakitud kõrvitsat ( umbes 3 liitrit)
0,5 l vett
3 spl suhkrut
2 nelgitera
2 vürtsitera
1,5 spl äädikat 30%

Kui kogu kõrvits ei mahu korraga potti, siis kasuta suuremat vee kogust ning lisa kõrvits jupiti. Keeda marinaadis pehmeks, pane purki, lisa järgmine ports jne. Kuna vedelik aurustub, siis tee rohkem marinaadi.


0,5 l vett 150 g suhkrut /1-1,5 spl äädikat
0,75 l vett  300 g suhkrut /3 spl äädikat

Pane vesi keema 
lisa maitseained v.a äädikas
ja hakitud kõrvits. 
Pese purk ülipuhtaks.
Kui kõrvits on pehme (NB! paar minutitr!), lisa äädikas, maitse.
Vajadusel lisa veel maitseid. Peab olema pisut liiga kange.
Pane kõrvits purki ning sulge kaanega.

1,1-1,3 kg puhastatud kõrvitsast ja 1/2 l marinaadist saab 3x 0,5 liitrist kõrvitsahoidist.

esmaspäev, 5. detsember 2016

Maksapasteet

Maksapasteet
Ma tean, et sa ei usu mind, aga tõesti on sellist pasteeti, nagu sulle meeldib, väga lihtne teha.
Eestis on kõige keerulisem sobiva tooraine hankimine, kuna maksa müüakse vaid ülisuurtes pakkides. Kui üldse.

Ma olen varem teinud pasteeti  hakklihamasinaga, nüüd proovisin saumikseriga. Kartsin, et jääb väga pasta, aga tegelikult jäi just selline vanaaegne, natuke sõmer, nii nagu sulle meeldib.
Kui teed kahele, siis võta kõike poole vähem

Kausitäie pasteedi jaoks
300 g (noor)looma maksa
u 0,5 liitrit piima
u 50 g pekist liha, ribi vms. Liha ja maksa vahekord on tegelikult maitseasi. Kuna veis on kuiv, siis on natuke pekki vajalik. Ülejäänud pakist tee õhtuks ahjukartulit.
1 väike sibul
1 väike porgand
50 g võid
maitsestamiseks soola, pipart, muskaatpähklit, konjakit või brändit
õli

neljapäev, 1. detsember 2016

Piparkoogitaigen. Piparkoogitainas. Piparkoogid. Piparkook

Kui sa tahad laupäeval piparkooke teha, siis täna oleks õige aeg tainas hakkama panna.
(allpool nr.2 on Priidu vanaema Lydia piparkoogitaigna retsept.)

Viimastel aastatel olen ma ise teinud piparkoogitaigent, kuna ma olen pirtsakas ja mu kodupoes müüdavad ei vasta mu soovidele.
Ma tahan, et tainas oleks tehtud võiga ja ei sisaldaks näiteks toiduvärve.

nr. 1 Tainast teha on imelihtne.

Kuumuta potis
1 dl tumedat suhkrusiirupit või mett
0,75- 1 dl (pruuni) suhkrut. Minu jaoks on 1 dl liiga magus.

sega ja kuumuta, kuni suhkur on lahustunud.  Kalla sisse väiksemaks tükeldatud
125 g võid.

Sega, kuni või on sulanud. Ja tõsta kõrvale jahtuma.

esmaspäev, 28. november 2016

Hapukapsas

Hapukapsas
Teha on hapukapsast lihtne.
Aega peab olema ja viitsimist ka.

Ja nb! järgnevad õpetussõnad on väikse koguse kohta. Kui teed tervele vallale, siis otsi lisainfot.

Oluline.
  • hoia kõik riistad ja asjad väga puhtad. Desinfitseeri keeva veega purgid-värgid ja pese kindlasti enne käed puhtaks.
  • temperatuur on oluline. Ideaalne on toatemperatuur  18-24 kraadi.
  • Hapnemine toimub anaeroobses keskkonnas, st kapsas peab olema kaetud veekihiga, et õhk juurde ei pääseks
  • internetis oli kirjas, et paremini õnnestub noore kuuga...:)  Ma tegelikult usun seda, et aastasadade jooksul on tehtud järeldusi, seega ju nii on. Seega ideaalne võimalus on nüüd 7. detsembril
  • kui riivid kapsast köögikombainiga, siis vaata, et kapsas oleks õiget pidi :) Muidu tuleb kapsapuder 
  • suhkur kiirendab hapnemist. Võid lisada suhkrut, porgandit, jõhvikaid  (ja köömneid), aga ma soovitan esimese korra teha puhtalt. Lisandeid saad lisada alati hiljem.

neljapäev, 24. november 2016

Orsoto

Ma olen aru saanud, et vanadel eestlastel oli mingi teema odraga. Oli siis kas ristsed või Kadripäev, ikka viidi külakostiks tangu-kruubiputru. Et oleks ikka õnne ja raha ja armastust.
Vanadel eestlastel usutavasti veini polnud, aga see annab spetsiifilise hea maitse. Kui ei taha, siis võib kasutada ainult puljongit.


Kui kasutad naturaalset st mitte eelkeedetud otra, siis pane üleöö vette likku.

225 g odrakruupe või odratangu (leotatud või siis osta eeltöödeldud spets pakis, saab aru selle järgi, et keetmisaeg on 20 min). See on umbes tassitäis
50 g võid
1 sibul
2 küünt küüslauku
100 ml valget veini
700 ml puljongit (kui sul pole külmikus puljongit?!:) siis tee see veest ja kanafondist)
50 g kõva juustu- Forte, Parmesan vms
tüümian



esmaspäev, 21. november 2016

Liharullid

Liharullid
Liharullide valmistamiseks vajad:

4 viilu sea välisfileed (st igale sööjale üks. Kui soovid rohkem, võta loomulikutl rohkem) s.o ca 400-500 g

suitsusinki või peekonit
marineeritud kurki
porgandit

maitsestamiseks soola, pipart, tüümianit, sinepit
Praadimiseks õli.

  1. Vasarda lihaviilud õhukeseks. eriti õhuke peab olema liha serv.
  2. viiluta köögiviljad ja sink peenikesteks ribadeks 
  3. Maitsesta lihaviilud soola- pipra-tüümianiga ning määri sisemisele küljele pisut sinepit.
  4. Pane lihaviilule köögiviljad, keera peale tagumine serv- välisfileel on tavaliselt väike kiulisem pekiservake, selle alla on täidist väga hea panna,
    seejärel voldi peale parem ja vasak serv, nii et täidis jääb lihatasku sisse. Ehk siis meisterda ümbrik.
    Ja rulli liha lõpuni,
  5. Kuumuta pannil õli
  6. Pane liharull pannile nii, et serv jääb allapoole, õli sisse. nn keevita serv kinni. Prae kõikidelt külgedelt pruuniks.
  7. Tõsta rullid nn kõrvale ja valmista lihavedelikust ja koorest kaste.
  8. Tõsta rullid kastmesse ja lase minutit 10 podiseda.

    Kui sa kastet ei taha, siis
  9. Tõsta eelpruunistatud rullid ahjuvormi ja kalla peale panniloputusvesi. Nii palju, et rullid on vähem kui poole kõrguseni kaetud. Eesmärk on hautada, mitte keeta.
  10. hauta 180 C pöördõhuga ca 15 minutit.

neljapäev, 17. november 2016

Isetehtud kohuke

Kuna sul on nüüd olemas kohupiim, siis on lihtne teha kohukesi.
Kuna glasuuri ümber saamine on kõige vaevalisem kogu selle protsessi juures, siis soovitan teha nn pulgakoogid.

  • Aseta kohupiim sõelale riide sisse ja nõruta maksimaalselt kuivaks. 
Sa pead suutma sellest pallikesi vormida.
  • Täiesti kuiv kohupiim sega kausis maitseainetega, lisa suhkrut ja vanilli. Mida iganes sulle maitseb. Ära suhkruga üle pinguta, kuna šokolaad on samuti magus.
  • Veereta peopesade vahel pallid.

  • Sulata veevannis või mikrolaineahjus (küpsetus)šokolaad. Hea, kui teed seda kõrge nõu sees nt tassis, siis on lihtsam kohukesi glasuuriga katta. Vajadusel vedelda šokolaadi rõõsa koorega, nii et ta oleks voolav.

  • kasta kohupiimapallid kas hambatikuga või teelusikaga šokolaadi sisse. Sellega on päris palju mäkerdamist.
Variant B on võtta vanad kommivormid, katta põhi glasuuriga ning seejärel kallata peale asetatud kohupiim šokolaadiga üle.

Lase kohukestel taheneda ja söö ära.

esmaspäev, 14. november 2016

Kodus isetehtud kohupiim

kohupiim
Me peame rääkima kohupiimast.

Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teeme kodus ise ühe portsu kohupiima. See on lihtne. On vaja vaid natuke vaba aega ja kannatust.
Kui sul on lapsed, kutsu need kindlasti appi: see on hea võimalus ühendada kodundus- keemia ja inimeseõpetus:)

Erinevas keeleruumis on kohupiim quark või curd, rahka jne 
Ja muuseas, kas teadsid, et sõna " kohupiim" on tulnud sõnast - kohuma, keema, kobrutama. Nii et kohuv piim..:)
Nimi nimeks, aga igas riigis on sellenimelises topsis tegelikult üsna erinev toode. Erinev juuretis ja tooraine annavad erineva happesuse, konsistentsi, tekstuuri...

Eestis tehakse kohupiima lõssist st lahjast piimast, millelt on riisutud koor.

  • Kohupiim ei ole ricotta. Ricottat tehakse  juustuvadakust, mistõttu on sel ka spetsiifiline maitse. Kui sa elad Eestis, oled selle maitsega ilmselt harjunud, kuna suurem osa pagaritööstusi kasutab tänu odavale hinnale " kohupiima"toodetes kohupiima asemel ricottat.
  • Kohupiim ei ole toorjuust (ingl keeles cream cheese). Toorjuustu tehakse koorest või piimast. Tal on teine juuretis, mistõttu kreemisem koostis, kuivainesisaldus ja happesus. Ning reeglina lisatakse toorjuustule ka soola ja kasutatakse tootmiseks teist tehnoloogiat.
  • Kohupiim ei ole ka mascarpone. Mascarpone ei ole hapendatud toode,  vaid valk kalgendatakse konkreetse happega. Näiteks sidruniga.

    Aga nii ehk naa, kõik neid võid kasutada retseptides kohupiima alternatiivina.

reede, 11. november 2016

Kasukas


Kasukas
Üks hea ja mõnus salat.

Kogused on antud 2-4 inimese kohta. Tegelikult sõltub, milline kauss sul kodus on. Sest kasukas vajab serveerimiseks läbipaistvat nõud. Ja kausi suurusest sõltuvad kogused.

ca 100 g soolatud või marineeritud heeringat
1 hakitud sibul
1 suurem marineeritud kurk, hakitud kuubikuteks
2 keedetud hakitud kartulit
ca 100 g keedetud, riivitud peeti
1 keedetud muna

Kastmeks 
1 spl hapukoort
3 spl majoneesi
marineeritud kurgi vedelikku
maitsestamiseks soola, pipart,  sinepit.

Kaste peab jääma üsna vedel, et salat mõnusalt läbi tõmbaks. Ära pilti vaata- mul on tehtud spets pildistamise jaoks paksem, et kihid jääks näha.
kokku kastet u üks tassitäis.

  1. kausi põhja pane tükeldatud heeringas,
  2. selle peale tükeldatud sibul ning siis tükeldatud marineeritud kurk
  3. pane kiht kastet.
  4. järgmiseks kihiks on kuubikuteks hakitud kartul
  5.  riivitud peet. Selle peale kalla ülejäänud kaste.
  6. kaunista hakitud keedumunaga
  7. enne sööma hakkamist lase salatil tõmmata

kolmapäev, 9. november 2016

Kaerahelbeküpsised

kaerahelbeküpsised


Ma ei tea, kas tänapäeva lapsed veel marti jooksmas käivad?
Ja kui käivad, siis ilmselt ootavad nad anniks raha, mitte küpsiseid.
Aga kui kodus mitte midagi pole, siis kaerahelbeid on ühel õigel eestlasel kindlasti:)
Ja ootamatute külaliste puhul, nagu mardisandid, saab kärmelt teha ühed maitsvad küpsised.

Pane ahi sooja

sega
3 klaasi (täistera) kaerahelbeid, võib lisada ka kliisid
100 g (pruuni) suhkrut, või vähem
100 g sulatatud võid
2 lahti klopitud muna

Kui on ja tahad, lisa veel peeneks tükeldatud kuivatatud puuvilju ja/või pähkleid, seemneid.

Pane teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud pannile väiksed pätsid.
Küpseta 175 C (pöördõhk) ca 10 minutit, kuni küpsised on kenasti pruunid.























Kuidas selgitada kanadalastele mardipäeva?
,,Kuidas te seal Eestis jõule tähistate? On see mingi suur püha? Või on teil mingeid lahedaid traditsioone?”
Kehitasin õlgu. Mis meil siis ikka nii väga erilist on – saame kokku, sööme, joome, anname pakid kätte ja ongi õhtu tehtud.

,,Noh, me sööme näiteks üsna omapäraseid toite, mida teie ilmselt ei söö.” Mainisin verivorsti (sõna black pudding ei öelnud neile absoluutselt mitte midagi, blood sausage seevastu tundus neis vastumeelsust tekitavat) ja sülti (ma ei tea, kuidas see inglise keeles on, aga ma kirjeldasin, milline see välja näeb ning mis sinna sisse käib). Nagu arvata oli ajasid kõik minu viis söömakaaslast keeled suust välja ja karjusid üksmeelselt ”yuck!”.

,,Ja kui kingitust saada tahad, siis pead laulma või luuletuse esitama, ” lisasin, ,,noh, tegelikult mingeid reegleid ei olegi, võid jõuluvanal kätt ka suruda, peaasi, et midagigi teed.”
Marlon tegi suured silmad: ,, Aga see on ju väljapressimine! Miks ei või kohe pakki kätte anda?”
,,See on lihtsalt selline traditsioon,” muigasin, ,,mina näiteks esitan iga aasta oma Petit Papa Noëli.”
,,Ja sellesamaga lunastad igal aastal oma kingituse? Täpselt sellesamaga?”
,,Einoh, ükskõik, millise jõululaulu või luuletusega. Everybody’s doing it.”
,,Aga, mis selle mõte siis üldse on? Ära ei tüüta nende samade laulude laulmine? Ja iga aasta nii?”
Kehitasin taas õlgu.
Mina ju ka ei tea. Nii lihtsalt tehakse.

Söömaaja jätkudes vallandas põneva diskussiooni Halloween. Kanadas on nii Halloween kui ka lihavõtted väga oluliselt kohal ning mõlemat tähistatakse tunduvalt suurejoonelisemalt kui jõule. Selgitasin kolleegidele, et eestlased Halloweenist suurt eriti ei hooli ning meil on pigem teemas kadri- ja mardipäev (kuigi tuleb tõdeda, et see komme hakkab ka vaikselt hääbuma, või mis?).

,,Kadri- ja mardipäeval lähevad samuti lapsed uste taha, laulavad temaatilisi laule, teevad natuke tantsu ja vastutasuks antakse kommi, õunu või muud söödavat,” tutvustasin ma meie traditsioone.
,,Misasja? Jälle peab tsirkust tegema, et midagi saada? Halloweeni ajal lähevad siin lapsed ukse taha, ütlevad ”trick or treat” ja juba saavadki kommi!” kortsutas Marlon taas kulmu.

,,Noh, ega siis kõik ei peagi ju ka lihtsalt tulema,” naersin ma ning lisasin, ,,muideks, mardipäeval riietavad tüdrukud ennast meesteks ning kadripäeval poisid naisteks ja käivad niimoodi siis oma etteastet tegemas. ”
,,Ise alles rääkisid, et Eestis ei suhtuta geidesse just kuigi tolereerivalt ning nüüd räägid, et poisid käivad Halloweeni ajal seelikuga ringi,” tögas Kelly.
,,Esiteks ei peeta kumbagi Halloweeni aegu ning teiseks ei ole mardi-ja kadripäev mingi transvestiitide püha! Kadripäev tähistas kunagi karja-, mardipäev aga põllutööde lõppu, mistõttu mõlemaid sügisel peetaksegi. Esimesel soovitakse karjaõnne, teise puhul, et põld oleks viljarikas…,” harisin oma uudishimulikke töökaaslasi, ,,ega ma nii detailselt tegelikult ei teagi, aga üldjoontes midagi sellist ta on.”
Tundus, et publik jäi vastusega rahule ning sain rahus tööle tagasi minna.

neljapäev, 3. november 2016

Tavaline kaste. Soust.

Mingil põhjusel pole jahukaste enam moes.
Ilmaasjata.
Näiteks lasanjet või juustusufleed  on ilma bešamellikastet oskamata päris keeruline teha.

Eestis on minu arusaamist järgi välja kujunenud terved koolkonnad. Kes eelistab rõõska koort, kes piima, kes hapukoort, kes vahukoort.
Minu jaoks on piim natuke läila, ma segan tavaliselt hapu- ja rõõskoore pooleks.









esmaspäev, 31. oktoober 2016

Piimakissell

Kellele ei meeldiks piimakissell?  Ma arvan, et igaüks, kes käinud koolis, võib sellest rääkida pikki lugusid... Nii hea,  ja ometi kandis see magustoit koolisööklas ainult nõmedaid nimesid...

Vaja läheb
4 klaasi piima (st igale sööjale üks klaas)
3 sl suhkrut ja vanilli
4 spl tärklist

Kui soovid kakao- või kohvikisselli sega suhkur kakao või kohviekstraktiga  ja lahusta kuumas piimas.

Pane paksupõhjalise poti sisse natuke vett. Lase vesi keema ja kalla piim peale.
NB! Piim läheb imekiiresti keema, ole valvel!
Lahusta soojenevas piimas suhkur.
sega  tärklis tassi sees vähese külma veega.

Keeva piima sisse kalla peenikese joana veega segatud tärklis. Sega kogu aeg. Lase hetk pakseneda, aga ära enam keeda.
Kui tükid tulid sisse, siis suru läbi sõela.

Jahuta. Serveeri hakitud pähklite ja hapu moosiga.

esmaspäev, 24. oktoober 2016

Toiduga ravimine

Kuna mul oli vahepeal nohu, siis tuli mõte teha pisut teistmoodi toidupostitus.

NB! suur osa neist meetoditest pole teaduslikult tõestatud, seega proovimine omal riisikol. Mina olen siiani elus ja enam- vähem terve. Aga äkki aitas ainult usk :)?
Minu kooliaegne  stampdiagnoos oli " äge respiratoorne haigestumine", mistõttu sel teemal on mul palju nõuandeid:

Kui hakkad haigeks jääma
klassikaline soovitus on:  maga palju, joo palju ja pese käsi. Aga mõni nipp veel.
Eesmärk on saada nn veri käima, ainevahetus tööle ja  lähenev haigus välja higistada.

Kõige turvalisem lahendus on ilmselt saun. Kui saad kohe alguses trenni mindud, siis see aitab samuti. Higistad haiguse välja.

Kui ei ole surmatõbi, siis saab ikka ...-vale vastus ! Minu pere usub küüslauku. Seda topiti ninna ja padja peale. Aga.
Haige olemine annab täiesti legaalse ettekäände teha küüslauguleibu ja et küll veel küll saaks, siis sinna kõrvale rohke küüslauguga dipikaste.
Loomulikult juust+ küüslauk+ majonees leiva peale.
Ning peedi- küüslaugu salat.
Kui ma vaatan välismaiseid kokasaateid, siis on naljakas vaadata, kuidas kõik toore küüslaugu peale minestavad. Küpsetatud küslal pole ju õiget maitset ja ka mitte raviomadusi.

Ka viinast on abi. Või mõni muu kange alkohol. Teeb seest kuumaks ja vaigistab valu, aga seda peab kindlasti võtma nagu rohtu. Korraga, põhjani.

neljapäev, 20. oktoober 2016

Naeripüreesupp

Naeripüreesupp
Ma tean naeri kohta vaid kaks asja
1. Vene muinasjutt eidest-taadist-koerast-kassist ja hiirekesest, kes naerist välja sikutasid.
2. Et enne kui kartul Ameerikast meile jõudis, söödi naerist.

Ma kahtlustan, et ma ise seda varem söönud polegi. Aga kuna nägi letil nii armas välja, siis proovisin. Ausalt öeldes pole just minu teetassike. Väidetavalt peaks olema mahedam, kui kaalikas, aga minu meelest oli üsna sama.

Supiks.
hakkisin suuremateks tükkideks köögiviljad.
Sibul, 2 porgandit, 4 kartulit, 2 naerist ja 2 õuna, sellest jagub u 4-le.
vaja on veel võid, sinepit ja hapukoort ca 100-200 g.


Nipp 1.
Koori sibul ära. Aga kui sa üldse ei viitsi, siis ülejäänud köögiviljad võid jätta koorimata. Pese hoolikalt, lõika ära kõvad otsad, katkised kohad.
Nipp 2.
Maitsvama ja vitamiinirikkama tulemuse saad, kui ei keeda, vaid röstid köögiviljad ahjus pehmeks. Aega kulub vähemalt  20 min, sõltuvalt sellest, kui suured tükid jätsid. Pehmed tükid lase saumikseriga pudiks ja vedelda .

esmaspäev, 17. oktoober 2016

Sügisene kana köögiviljadega

Oktoober on teatavasti viinakuu. Seega retsept veiniga:)


4 kanakintsu või- koiba
1 priske paprika
2 õuna
2 sibulat
2 tomatit
1 küüslauguküüs
100 ml valget veini
spl jahu paneerimiseks
50 g võid ja natuke õli praadimiseks
soola, pipart, rosmariini, suhkrut

  1. Pane ahi sooja
  2. Kuumuta pannil õli.
  3. Veereta kanatükke soola ja pipraga maitsestatud jahus.
  4. Prae kanatükke kuumas õlis mõlemalt poolt. Tõsta ahjupotti.
  5. Lisa vajadusel pannile juurde võid. Kuumuta võis tükeldatud köögiviljad, rosmariin ja u 1 tl suhkrut
  6. Kalla köögiviljadele peale vein. Kuumuta. Maitse, vajadusel maitsesta täiendavalt.
  7. Kalla segu ahjupotti kanale peale.
  8. Kata pott kaanega ja küpseta ahjus  180 C 40 minutit.
  9. Serveeri riisiga

reede, 14. oktoober 2016

Virve õunakook



Meie peres tehti sellist kooki kas mure- või pärmitaignapõhjal.
Kuna ma armastan rohkem biskviiti ja mitte niipalju koogipõhja, siis meeldib Virve versioon mulle väga.




kolmapäev, 12. oktoober 2016

Malta. San Pawl il-Baħar



Malta soolabasseinid

Malta oli meie reisilistis ammu. Aga siis käisid seal tuttavad.
Kuidas oli, küsisin.
Vaimustav. Käisime selle kalju otsas ja ujusime. Selles koopas ja ujusime. Sõitsime teise saare otsa ja ujusime...
Aaa.. ütlen mina. Aga kas seal midagi vaadata ja põnevat ka on? Mida te seal veel tegite? Küsin.
Ujusime. Vastab tema.
Ja nii läks Malta nimekirja lõppu.

Siis aga tulid soodsad pakkumised ja võtsime riski.

Malta on kivine. Kivine. Lõputud kiviaiad, et hoida seda vähest mulda.
Ja kuigi nii kuiv, siis õhk on väga niiske.
Ja Malta on kollane. Kui Kreeka on pigem valgest vanillini, siis Malta algab vanillist ja jõuab kollaseni.



Malta rõdud
Saak oli koristatud. Vaid üksikud kapsad ootasid ülesvõtmist.

Huvitav detail oli pooleldi kukkumas puud. Viimse jõuga juurtega kinni hoidmas olematust mullast. Muru on kulla hinnaga ja kõikjal piiratud keelusiltidega. Ära tallu.

Huvitav nüanss, mis veel silma jäi- maja külgedel ei ole aknaid. Sest kunagi ju ei tea, millal kõrvale maja ehitatakse:) Ma ei kujuta ette, kuidas on niimoodi elada..
Ja teine vahva asi, ajast, mil majadel polnud veel numbreid on jäänud majadele nimed. Ka uutel majadel on ukse kõrval silt. Rosie väitis, et mingit lugu seal tavaliselt taga pole, pannakse lihtsalt suvaline meeldiv nimi. Näiteks oli üks ridamaja, kus elasid ilmselt ooperisõbrad: olid majad Aida, Traviata, Carmen...

Saan aru, et kodu on kodu. Aga ma tõesti ei saa aru, kes tahavad nt Eestist kolida Maltale, Kreekasse, Hispaaniasse... Kuigi. Rosie ütles mulle, et vaadaku ma kuu pärast, siis on kõik roheline?
Ma kordan oma varasemalt korduvalt väljendatud mõtet, aga me reklaamime Eestit valesti, üritame meelitada oma olematu suvega. Kuigi meil on olemas tegelikud tugevused: ei ole kuum. On vesi. On roheline. On vihm.

Mees leidis netist mingi firma, mis pakub transfeeriteenust- Advanced shuttle direct Suprema Travel. Lisaks selgus, et Josep on valmis meile soodsamalt müüma ka muid ekskursioone ja tuure ja pileteid. Kiidan igati.

neljapäev, 6. oktoober 2016

Odrajahukarask

Soe odrajahukarask on täpselt selline- appikuihea!!, küpsetis.
Hullult kerge teha ka.

Sega kausis

1 muna lahti
kalla juurde 1/4 liitrit haput piima
1 1/2 klaasi odrajahu 
ning
3/4 klaasi nisujahu
sisse sega
1 tl soola,
1 tl suhkrut ja
1/2 tl soodat

lisa jahusegu munale.
Sega juurde ka 2 sl toiduõli ja soovi korral köömneid.
soovi korral siputa peale seemneid

Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud plaadile või vormi.
Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.


esmaspäev, 3. oktoober 2016

Kapsa- hakklihahautis

Kapsa-hakkliha hautis
Lihtne ja kiire ja maitsev õhtusöök.

Kuumuta pannil õlis tükeldatud sibulad ning lisa hakkliha. Prae hakkliha pruuniks. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa peeneks hakitud kapsas. Sega

Lisa pisut kuuma vett, keera tuli vaikseks ning lase toidul kaane all podiseda.
Vajadusel lisa veel tulist vett.
Kapsas on pehme ca 15-20 minuti pärast.

Valmis segule lisa koort. Vahet pole hapukoort või rõõska koort, kumb maitsvam tundub.
Maitse.
Riputa peale tilli.

neljapäev, 29. september 2016

Kana ja klimbisupp


see supp on Marko tehtud
See on nädalavahetuse supp, kuna vajab aega.
Kõigepealt tuleks keeta kanapuljong. Mida kondisem kana, seda parem. Kui sul on ostetud filee, siis pole mõtet puljongiga mässata. Kogust ma täpselt öelda ei oska, nagunii sõltud poes pakutavast valikust, Aga ca 500-600 g kondist kana 4 inimese kohta võiks olla küll. Kui puljongit või liha liiga palju saab, siis pole hullu- pane külma ja kasuta hiljem muudes toitudes.

Pane pestud lind potti,  kalla peale niipalju külma vett, et kana oleks kaetud ja aja keema. Riisu vaht ning seejärel keera tuli vaiksemaks ning lase puljongil podiseda vähemalt pool tundi- vähemalt niikaua, kuniks kahvliga tõmmates liha luudelt kätte saad.
Ideaalis võiks keeda lausa tund-poolteist. Aeg sõltub ka kogusest ja linnu paksusest- kui on kopsakam isend, siis kulub ka aega kauem.

Vahepeal käi vaatamas, kas lind on kenasti vee all ja ega kana vett juurde ei taha: kui lisad, siis ainult keeva vett. Hoia veekeedukann käepärast.

Lisa leht loorberit ja paar tera pipart ning soola ka.


Argiõhtune kalasupp


Argiõhtu kiire söök. Kogu raskus on köögiviljade tükeldamises, kui kasutad külmutatud köögivilju, siis pole sedagi. Peaks jaguma neljale.

Pane veekann keema.

Kuumuta poti põhjas
Kalasupp
suurem lusikatäis võid
üks suur hakitud porgand
2 peotäit viilutatud porrut
2 peotäit riisi (u 100 ml)
1 hakitud tomat



esmaspäev, 26. september 2016

Kotlet

Kotlet


Tegelikult. Pole need kotletid.
Kotlet: märgade käte vahel antakse tootele rulli kuju, nüüd keeratakse riivsaias ja antakse noaotsa abil kaselehe kuju.
Bitkii: valmistatakse samade normide alusel, kui kotlette, kuid tootele antakse ratta kuju.

Omaette küsimus on kuidas "kotlet", mis tähendab ju ribitükki või ribiga tükki (sest côtelette tähendab "küljekene"), eesti keeles sellise tähenduse sai.Minu "piibel" nõukaaajast räägib sellise loo.
Jutt on pikk, aga üldistatult-roided jäetakse külge I veerandi rinnatükile- paksu selja- ja küljetükki kasutatakse ilma roieteta.
Aga külgi on loomal rohkem, kui see hea selja peal olev küljetükk. Nt reie/kõhu jne küljetükkides on palju sidekudet, siis neid ongi mõistlik kasutada hautatud ja hakitud toitude valmistamiseks.
Hakkmassid jaotatakse samuti kaheks- on naturaalne hakkmass, kus liha hakitakse, saia juurde ei lisata- sellest tekib naturaalne kotlet. Ja siis on III sordi lihast tooted, millele lisatakse ka saia ja tehakse labasem kotlet. Kas võib olla, et algul oli "kotlet" selline kondiga karbonaad - ja seejärel tekkis odavam "valekarbonaad" hakklihast, mis lõpuks nime kaaperdas. 

Kotlet
 Minul on kotlet on kotlet. Sest nii on.
Pane ahi sooja.
Võtab puhta kausi, paneb sinna sisse paar viilu saia või siis u väiksem pool tassitäit riivsaia ning kallab peale külma vett nii, et saiad on kaetud.

Hakib sibula ( ja küüslaugu) peeneks-peeneks. Sai on selleks ajaks piisavalt vee sisse tõmmanud. Lisa saiale sibul, 1 muna ning u 600 g segahakkliha ning puista soola ja musta pipart. Sega segu läbi.

Ja nüüd- tähelepanu, maitse (ei ütle, iuuu.. toores liha). Kasvõi keeleotsaga, aga maitsma peab.
Tee segu hästi pisut soolasem, kui tavaliselt sööd.






reede, 23. september 2016

Frikadellisupp



Tee valmis frikadellitaigen
400 g segahakkliha
kuna mul on juba supis sibul, siis pigistasin sisse küüne küüslauku
1 tl soola
paar keeru pipart
1 muna
1 spl jahu
1 spl riivsaia või viil saia
100 ml külma vett

sega kõik hoolega läbi. Sellest kogusest tuleb umbes   36 frikadelli

esmaspäev, 19. september 2016

Mannavaht. Roosamanna

Mannavaht
Tuulepudruks nimetas mu mulgi-vanaema mannavahtu.
Õige ju ka- kõht tuult täis, täidab, aga ei toida:)

Mu lapse jaoks on see roosamanna st peab olema roosa mannavaht, kuna minu ema hellitab järelpõlve peamiselt jõhvikatest tehtud vahuga.
Minu jaoks on mannavaht magustoit, mida peab tellima sööklas- üheski kodus ei suudeta seda kloppida nii õhuliseks ja kergeks kui tööstusliku mikseriga...

Niisiis. Võta taas puhas pott. Antud kogusest saab 6-8 portsu. Kahe inimese jaoks võta kõike kolmandik.
Sega sinna sisse mahlast, veest ja suhkrust morss- mis peaks olema u 3 kraadi kangem-vängem, kui sa muidu jooksid. Kuniks kogemust pole, mõõda vedeliku kogus ära, on lihtsam mannat doseerida.
Kui soovid roosamannat, võta sõstra -või jõhvikamahla. Pildil olev hele vaht tekib õunamahlast.

1,5 liitri vedelikule kulub umbes 1,5- 1,75 dl mannat- mõõda manna tassi. Manna paisub erinevalt, seega hoia manna pakk käepärast.

Aja vedelik keema, vajadusel riisu vaht. Kui vedelik keeb, keera tuli vaikseks ning sirista pidevalt segades vedeliku sisse manna. Sega, sega sega. Kui näed, et jääb tükke sisse, siis suru need laiali. Sul peaks tekkima vedelama hapukoore paksune mass. Kui mannat tundub vähe olevat, siis sega veel pisut juurde. Pigem las jääb vedelam, kui liiga paks.

neljapäev, 15. september 2016

Eriti Kiire Borš

Tegelikult peaks borši valmistamine välja nägema hoopis nii.
Hommikul, varavalges, kui teenijarahvale töökäsud kätte jagatud lähed kööki Sofia Nikolajevna juurde ning palud- Sonjake, kas oleksite nii kena ja paneksite lihapuljongikese keema- nii tahaks boršikest.
Lugupeetav, vastab Sofia Nikolajevna, mida armulised sooviksid.  Kas teeme täna Poltaava borši (linnulihaga) või Moskva borši (suitsulihaga) või Siberi borši (frikadellidega) või seekord laevastiku borši (punase pipra ja suitsulihaga)...

Pole mul aega keeta mitu tundi lihast ja kontidest puljongit- seega, Väga Kiire Argipäevaõhtu Borš.
Vahemärkus: kui sul on vähegi aega, siis hauta porgand-sibul pannil pehmeks. Potis keeda kartul-kapsas. Ja ühenda omavahel alles pehmed köögiviljad. Saad maitsekama ja värvikama tulemuse. Mina ei tee nii, sest supp pole söök:) st alati on vaja midagi veel lisaks teha ja siis pole aega porganditega tegeleda..

Koori 4 inimese jaoks üks korralik sibul ja väga priske porgand. Pane vesi keema.
Haki sibul ja porgand. Hea toon näeb ette, et kõik komponendid supis võiksid olla ühesuguse kujuga. Kuna selles supis on kapsas, siis peaks porgandi lõikuma peenikesteks kangikesteks (või riivima). 

Pane pann (võid kohe ka supipotis võid sulatada) tulele. Pannile pane sulama hea lusikatäis võid.
Viska sibul ja porgand pannile. Aeg ajalt sega ja saputa.
( Kas ma tuletan meelde, miks on vaja porgandit rasvaines kuumutada? Porgandis olevad karoteenid on nimelt A-vitamiini provitamiiniks. Nimetatud tegelased lahustuvad ja konverteeruvad  rasvas. Seega nii ilusa värvi kui ka vitamiinide säilitamiseks vajab porgand alati midagi rasvast.)

Tükelda kapis leiduv lihakraam. Mulle meeldib borši sees peekon. Ja ka viiner on täpselt  see toode, mis supi sees kasutamiseks passib.
Kalla sibul-porgand vette (või kui hautasid neid supipotis, kalla peale keev vesi) ning pannile pane lihakraam. Keera panni alt tuli ära.
Potti porgandite juurde pane soola, paar terapipart, loorberileht. Vajadusel riisu vaht.

Tükelda kolm keskmist kartulit peenikesteks kangikesteks.
Proovi porgandit- see on poolpehme. Lisa kartul vette.
Tükelda selline kaks suuremat peotäit värsket kapsast ribadeks. Proovi kartulit- see on poolpehme. Lisa kapsas.

reede, 9. september 2016

Marineeritud riisikad

Kõige paremad on kaseriisikad. Ja seejärel kuuseriisikad. Ja kolmandal kohal männiriisikad.
Minu meelest.

Kaseriisikaid ja männiriisikaid tuleb eelnevalt öö läbi külmas vees leotada.
Kurna ja pane külma veega keema. Kuigi kuuseriisikaid ei pea kupatama, soovitan ma need siiski korra läbi keeta. Minu meelest on muidu nende maitse liiga intensiivne.
Korja ära pinnale tekkinud vaht. Kuna seened on kerged ja tõusevad pinnale, siis sega aeg-ajalt, et kõik seened saaksid kuuma.
Ettevaatust! keeb väga kiiresti üle. ära jäta järelvalveta!
Kui vesi on keema läinud, kalla vesi ära ja korda tegevust- uus vesi, aja keema. Kuuseriisikatele piisab ühest korrast.

Keedetud seened kalla sõelale ja loputa külma veega. Jäta nõrguma.

Minu marinaad:
NB! Ära kasuta jodeeritud soola ! Võib muuta heledad seened rohekaks

1 1/2 klaasi vett aja keema ( 1kg keedetud seente kohta), lisa peeneks viilutatud porgandit ja ratasteks viilutatud sibularattaid.
Lisa võrdsetes kogustes, ca 3/4 spl soola ja sama palju suhkrut.
Maitse, mõlemad maitsed peavad olema tunda ja marinaad olema pisut liiga vänge.
Paar pipratera, vürtsi, loorberit,

Kui sibul- porgand on poolpehmed, kupatatud ja loputatud ja nõrutatud seened kallata keevasse marinaadi. Kuumuta hetke.

keera (elektripliit) kinni. Lisa  3 sl 30% -list äädikat( pigem kuhjaga lusikas)
Maitse hetke pärast, Kohe proovides tõmbad äädika kurku.
Kõiki maitseid peab olema tunda, ja marinaad peab olema pisut liiga vänge.



 
Panna puhastesse purkidesse ja kaanetada.

Loe ka. Miks seened muutuvad siniseks ja anna teada, kui tead õiiget vastust

Aili nipp:
minu ema "värskendas" soolaseeni nii. Soolaseened töödeldi nagu tavaliselt: pesti, leotati jne. Seejärel kupatati seeni piimas, misjärel need olid nagu värsked.

esmaspäev, 5. september 2016

Soolauba



Mingil arusaamatul põhjusel on Põhja-Eestis põldoa defitsiit. Vahel, ja kalli hinna eest õnnestub seda hankida.
Sest põlduba on super!

Keeda uba soolaga maitsestatud vees. Meie peres on kombeks keeta uba koos kauntega.
Uba keeb umbes pool tundi, proovi kahvliga oa küpsust.
Keedetud oad kurna, saputa peale (helbe)soola. Ja naudi. Kõrvale sobib hapupiim.



neljapäev, 1. september 2016

Mustikad suhkru ja piimaga

Sel aastal on väga palju mustikaid.

Lapsepõlve lihtsaim ja väga maitsev magustoit oli mustikad, pisut suhkrut ja peale külma piima.

Perekonnalegend räägib sellise loo.

Olime perega metsas mustikal. Vanemad korjasid korvidesse. Meie, lapsed, pigem suhu. Järsku kostab tugev protestikisa. Suur must koer leidis, et mu väikeõde on liiga sinine ja üritas teda puhtaks lakkuda.
Kust see koer keset metsa välja ilmus...? Ju oli teiste marjuliste oma. Aga mu väga ehmatanud õeke sai kenasti puhtaks pestud...:)