10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

teisipäev, 9. jaanuar 2018

Sõrnikud ahjus

Sörnikud
Sõr on vene keeles juust. Nii et pisikesed juustukesed :)

Järgnevalt kaks versiooni.
Üks klassikaline ja teine natuke tervislikum versioon. Ahjus, laisemale perenaisele

Klassikaliselt panni peal.
Taigen
2 muna,
400 g kohupiima
soola, suhkrut
1 dl jahu + paneerimiseks
sisse riivisin ka sidrunikoort

sellest tuleb ca 14 pätsi.

Sega koostisained kokku ja jäta vähemalt tunniks, parem üleöö külmkappi seisma.
Mätsi pätsid, paneeri jahus, et anda kuju ja küpseta tulise õli ja või segu sees. Kuumus ei tohi olla liiga tugev, siis kõrvetab ära ja seest jääb tooreks.
Õli lisa iga kord enne uue laari pannile panemist. Kui päts on pruunistunud, siis lase kaane all järelküpseda.
Kui on kahtlus, et jääb tooreks, pane ahju järelküpsema
Serveeri hapukoorega.

Kas sõrnikuid saab küpsetada ka ahjus?


Mulle ei meeldi praadimine. Esiteks pole mul aega. Teiseks on siis terve maja rasva haisu täis. Kolmandaks omandan ma päevaks vajaliku rasvakoguse niisamagi. Ja kui me räägime sõrnikutest, siis tainas peab olema ülitäpne- muidu on see üks rist ja viletsus- jääb kinni ja laguneb ära ja peal kõrbeb ära ja seest jääb tooreks.

Ma tahtsin teada, kas sõrnikuid saaks teha ahjus. Või, tegelikult, see on vale küsimus- muidugi saab. Kõike saab ahjus teha. Pigem huvitas mind,
et milline jääb tulemus.

Ja kujutleda- internetis pole selle kohta praktiliselt mitte midagi!!!
Ma sain teada, et meie sugulased, ugri rahvad teevad ahjus madalal temperatuuril kuivatatud sõrnikuid. Aga see polnud vastus. Küsimus oli tavaliste kohta.

Nii et, palun. Järgmine otsija- siin on sulle puust ja punaseks.


peale pikki katsetusi olen leidnud üsna optimaalse versiooni. Ma arvan.
Kui teed taigna ülaloleva retsepti järgi st sellise, mis mõeldud pannile, on tulemuseks kuumad õhupallid :)
st see tainas kerkib liigselt ja sellisena ei sobi.

Aga sega kokku ca 12 sõrniku jaoks.
400 g kohupiima
1 muna
1 spl pehmet toasooja võid
ca 1,2 dl mannat
100 g hapukoort
suhkrut, soola, vanilli või sidrunikoort maitseks.


Ära mannat väga palju pane, kuna manna paisub ja muudab pätsi kõvaks.
Kokkusegatud tainas jäta natukeseks seisma, et manna saaks paisuda. Siis näedki, kas on paras.

Seni pane ahi sooja, kata laud või otsi muud tegevust ca 15- 20 minutit.
Valmis taignast veereta märjade kätega (või märja lusikaga) pallid, veereta neid jahus.
Pane pannile, küpsetuspaberile ja vajuta lapikuks.

Küpseta 180 C juures ca 15 minutit,
Siis keera pätsid ümber. Ja kui võimalik, pane iga pätsikese peale väike-väike killuke võid. Jääb pruunim
Küpseta veel ca 15 minutit,

Kokkuvõttes. Tehtav. Ja väga maitsev.


Veel üks variant 
Autor Veronika Pärl 

Imelihtsad ja imemaitsvad kohupiima-õuna  hommikuampsud.

Selle taigna võib õhtul valmis teha ja hommikul vaid küpsetamise vaev. 
Sega omavahel 500 g kohupiima+ 2 muna+3 sl suhkrut+ vanillisuhkrut /tee seda kahvliga, siis jäävad kohupiimaterad sisse/.
Puista juurde 115 g mannat+ 1,5 tl küpsetuspulbrit,
sega ühtlaseks massiks ja jäta vähemalt 30 minutiks lauale.  

Sellest taigna kogusest saab kaheksa ampsu. Tee käed natukene jahuga kokku ja veereta pallid, aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Klaasipõhjaga vajuta kerge süvend 
/tee klaasipõhi jahuseks/ ja kata õunaviiludega.

Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit /ära üle küpseta/.
Ahjusoojad ampsud, nirista üle sulameega.
Meenutavad maitselt ahjus küpsetatud sõrnikuid.
Õunte asemel võite kasutada teisi puuvilju või marju.

3 kommentaari:

  1. Слово «сыр» на большинстве славянских языков обозначает различные виды кисломолочных продуктов, включая творог, но в русском языке рано перестало употребляться в последнем значении. Название «сырники» является в нём украинизмом, вытеснившим этимологическое «творо́жники». - Wikipedia. Nii et pigem mitte juustukesed, vaid kohupiimakesed.

    VastaKustuta
  2. Ja veel sõrnikutest ahjus: http://www.iamcook.ru/theme/oven-syrniki

    VastaKustuta
  3. Oo :) väga hea. Tänan jagamast :) igaks õhtuks uus idee ja maitse.

    VastaKustuta

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!