10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

neljapäev, 30. november 2017

Värskekapsasupp. See kiirem versioon

Taas nii lihtne söök, et retsepti ei vaja, aga inspiratsiooniks ja meeldetuletuseks.
Ilmselgelt võid osta supikondi ja keeta kena puljongiga versiooni.

Aga kui söök on vaja valmis saada poole tunniga, tee hoopis nii.
Supi võid teha täiesti lihavaba. Kui aga soovid siiski midagi tummisemat, siis minu meelest sobivad kapsaga imehästi igasugused vorstilised.  Aga miks mitte ka hakkliha või suitsuliha või...


Hea toon näeb ette, et supi sees võiks kõik komponendid olla ühe kujuga. Kuna supis on kapsas, siis võiks need olla ribad. Kui sul on olemas köögikombain ja keedad suppi suuremas koguses, siis lase juurikad näiteks läbi jämedama riivi. Väiksema koguse jaoks tuleb ise hakkida :)
Allolevast jagub 4-le.

reede, 24. november 2017

Kadrikana

Kadrikana
Kes siis ei teaks et Kadripäevakana on kana, mille sisse on topitud hapukapsas :) Iga eestlane ju teab :)

Minu jaoks on terve lind liiga palju, seega versioon fileega. Kõige keerulisem osa on täidise paigutamine rulli sisse. Sealt edasi on ainult rõõm ja lill.
Eeldus on, et kodus on olemas praetud- hautatud hapukapsas.
Toorest võib samuti kasutada, aga see ei küpse läbi, kuna kanafilee saab kähku valmis.
Sa pead sellisel juhul arvestama, et täidiseks jääb krõmps soe hapukapsas või siis tegema sama asja lihaga, mis vajab kauem hautamist. Või traditsioonilisel viisil, nagu vanad eestlased. Ostad terve linnu ja topid selle täis.

Iga sööja jaoks üks kanafilee. 3-le umbes kokku 500 grammi

Lõika kanafilee sisse horisontaalne pragu ja vajuta ta tagurpidi lahti nn liblikaks.
Filee on äärmiselt õrn. Soovitan vasardamiseks panna ta kas kile  või küpsetuspaberi vahele ja ka sellisel juhul hoida hoogu tagasi ja suunata oma raev muudele objektidele :).


teisipäev, 21. november 2017

Mida teha Fuerteventural. Caleta de Fuste.

Nagu juba tavaks saanud tuli ka see reis juhuslikult. Me ootasime viimase hetke pakkumist, Ja see tuli. 2 tärni ja all inclusive ?!  Väga veider kombo, aga proovime siis ära.
Kuna me oleme viimased eestlased, kes pole Kanaaridel käinud, siis nii jäi. Ei viitsinud isegi uurida, kas seal novembri esimeses pooles ka soe on..

Tegin enne sõitu siiski pisut kodutööd. Et mida teha Fuertaventural?  Ja mind haaras paanika. Mida rohkem uurisin, seda rohkem kõhklesin..
Saare peamised vaatamisväärsused on rannad. Kokku üle 50 km. Kivine, liivane, must liiv ja kollane liiv ja kruusane liiv.
Igale maitsele.
Et nagu seitse päeva päevitan ja söön?!


Kui vaatan varasemaid reisikirjeldusi, siis vahel olen alustanud tõdemusega, et pole see.
Fuerteventural meeldis mulle esimesest momendist viimaseni kõik.
Saaremaast pisut väiksem saar. Must kivikõrb. Lained. Valge. Soe, isegi kuum, aga mitte tappev ega lämmatav. Tuul. Ookeanivesi oli minu jaoks jahe, aga normaalsed inimesed ujusid.
Kui Maltal ja Küprosel häiris mind rohelise puudumine, siis siin on see kuidagi normaalne. See saar on kõrb. Ongi suured laiad kivikõrbed ja selle keskel kenad asustatud rohelised oaasid.

Meie hotell oli Tahona Garden. Ja kiidan seda väga. Nagu öeldud, lubati 2 tärni. Avame  oma bungalo ukse, ja kuku pikali: kaks magamistuba, 2 wcd, kööginurk.... Milline siis veel 4 tärni on ? :) Eks meil tegelikult vedas, kõik toad usutavasti nii luksuslikud pole.
Caleta de Fuste on üks tüüpiline suvituslinn.  Kogu saarel olevat kohalikke  vaid u 20%, selles linnas mingi 2000 ringis. Kanaarlastele meeldib millegipärast linnade nimesid muuta, Ja uutel kaartidel on Caleta de Fuste nimeks nüüd hoopis El Castillo. Selles linnas oli madalad 3 kuni 4 kordsed majad . Promenaad, söögikohad. Tavalisi hotelle oli ka, aga suuremalt jaolt bungalo- tüüpi. Mis tekitas mõnusa aedlinna mulje.

FV on aeg Eesti omast 2 tundi erinev. Lisaks polnud ma veel toibunud meie oma kellakeeramisest. Ehk siis. Mul oli alguses väga keeruline. Aga puhkus ju. Mis sest kellast.

neljapäev, 16. november 2017

Kräsupea kook


Kräsupea kokk

Meie kodus oldi selle koogi jaoks liiga laisad. Meil tehti samasugust kooki tavaliste küpsistega- heledaid ja tumedaid, vahele tavalist hapukoort ning peale kakao-suhkru-kuumavee segu.
Tehtud.


Vahusta
4 muna
4 dl suhkruga

Sõelu sisse 6 dl jahu, mille sisse on segatud
1 tl küpsetuspulbrit
Sega ettevaatlikult juurde 400 g hapukoort.

Kalla pool taignast plaadile ja küpseta 180 C juures ca 25

reede, 10. november 2017

Tatra- kukeseenevorm

Tatra- kukeseenevorm

Ideaalne mõnus vormiroog juhuks, kui keetsid kogemata liiga palju tatart.

Kogused on 20 x 20 cm ahjuvormi jaoks.

100 g tatart, keeda pehmeks
ca 200 g kukeseeni.
1 sibul
1 küüslauguküüs
soovi korral veel köögivilju- tomatit, paprikat, herneid, porgandit, peeti....

1 muna
ca 250 ml piima ( suurem tassitäis)
u 100 g hapukoort

Sega keedetud tatar lahtiklopitud muna ja piimaga. Maitsesta korralikult.

neljapäev, 2. november 2017

Pastinaagi- kartuliröstid

Pastinaagi röstid

Millal sa viimati pastinaaki sõid? Eksole...
Pastinaaki tunti Eestis juba keskajal. Ta on porgandi sugulane, maitseb üsna samamoodi  ja samamoodi peaks teda ka kohtlema.

Rösti ja kotleti erinevus on selles, et rösti peaks olema võimalikult õhuke, küpsema krõbedaks.
Minu piltidel on nad pisut isegi liiga paksud. Paksu pätsi puhul on oht, et kartul ja pastinaak ei küpse läbi. Kui nii on, siis pane röstid ahju grilllreziimile järelküpsema.

Kuna mõlemad viljad on valged, siis kui soovid värvilisemat tulemust lisa porgandit, peeti, kõrvitsat...

ca 250 g pastinaaki, koori ja riivi peene riiviga
ca 3 kartulit, riivi peene riiviga. Pane kartul sõelale nõrguma. Vajuta niipalju vett välja, kui võimalik
1 sibul haki peeneks. parem, kui sibulat ei riivi, nii jääb maitse parem.

Nõruta kartul kuivaks ja sega ained omavahel.  Klopi lahti ja sega juurde
1 muna
kui muna kodus pole, siis võid selle ka lisamata jätta. Kartulis on sidumiseks piisavalt tärklist, muna annab rohkem elastsust.
ja peotäis seemneid.

Maitsesta väga julgelt. pipart, soola, muskaatpähklit...

Pastinaagi röstid
vooli pallikesed, sellest kogusest peaks tulema ca 13 tükki
ja pane need köögipaberile.

Aja pannil kuumaks õli. Tulise õli sisse pane pallike, litsu see laiaks ja üsna õhukeseks.
Prae mõlemalt poolt. Kasuta laia pannilabidat ümberkeeramiseks.
Valmis röstid tõsta taas köögipaberile nõrguma.

Serveeri näiteks mädarõika- hapukoorekastmega ja suitsulõhega.