10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

esmaspäev, 31. oktoober 2016

Piimakissell

Kellele ei meeldiks piimakissell?  Ma arvan, et igaüks, kes käinud koolis, võib sellest rääkida pikki lugusid... Nii hea,  ja ometi kandis see magustoit koolisööklas ainult nõmedaid nimesid...

Vaja läheb
4 klaasi piima (st igale sööjale üks klaas)
3 sl suhkrut ja vanilli
4 spl tärklist

Kui soovid kakao- või kohvikisselli sega suhkur kakao või kohviekstraktiga  ja lahusta kuumas piimas.

Pane paksupõhjalise poti sisse natuke vett. Lase vesi keema ja kalla piim peale.
NB! Piim läheb imekiiresti keema, ole valvel!
Lahusta soojenevas piimas suhkur.
sega  tärklis tassi sees vähese külma veega.

Keeva piima sisse kalla peenikese joana veega segatud tärklis. Sega kogu aeg. Lase hetk pakseneda, aga ära enam keeda.
Kui tükid tulid sisse, siis suru läbi sõela.

Jahuta. Serveeri hakitud pähklite ja hapu moosiga.

esmaspäev, 24. oktoober 2016

Toiduga ravimine

Kuna mul oli vahepeal nohu, siis tuli mõte teha pisut teistmoodi toidupostitus.

NB! suur osa neist meetoditest pole teaduslikult tõestatud, seega proovimine omal riisikol. Mina olen siiani elus ja enam- vähem terve. Aga äkki aitas ainult usk :)?
Minu kooliaegne  stampdiagnoos oli " äge respiratoorne haigestumine", mistõttu sel teemal on mul palju nõuandeid:

Kui hakkad haigeks jääma
klassikaline soovitus on:  maga palju, joo palju ja pese käsi. Aga mõni nipp veel.
Eesmärk on saada nn veri käima, ainevahetus tööle ja  lähenev haigus välja higistada.

Kõige turvalisem lahendus on ilmselt saun. Kui saad kohe alguses trenni mindud, siis see aitab samuti. Higistad haiguse välja.

Kui ei ole surmatõbi, siis saab ikka ...-vale vastus ! Minu pere usub küüslauku. Seda topiti ninna ja padja peale. Aga.
Haige olemine annab täiesti legaalse ettekäände teha küüslauguleibu ja et küll veel küll saaks, siis sinna kõrvale rohke küüslauguga dipikaste.
Loomulikult juust+ küüslauk+ majonees leiva peale.
Ning peedi- küüslaugu salat.
Kui ma vaatan välismaiseid kokasaateid, siis on naljakas vaadata, kuidas kõik toore küüslaugu peale minestavad. Küpsetatud küslal pole ju õiget maitset ja ka mitte raviomadusi.

Ka viinast on abi. Või mõni muu kange alkohol. Teeb seest kuumaks ja vaigistab valu, aga seda peab kindlasti võtma nagu rohtu. Korraga, põhjani.

neljapäev, 20. oktoober 2016

Naeripüreesupp

Naeripüreesupp
Ma tean naeri kohta vaid kaks asja
1. Vene muinasjutt eidest-taadist-koerast-kassist ja hiirekesest, kes naerist välja sikutasid.
2. Et enne kui kartul Ameerikast meile jõudis, söödi naerist.

Ma kahtlustan, et ma ise seda varem söönud polegi. Aga kuna nägi letil nii armas välja, siis proovisin. Ausalt öeldes pole just minu teetassike. Väidetavalt peaks olema mahedam, kui kaalikas, aga minu meelest oli üsna sama.

Supiks.
hakkisin suuremateks tükkideks köögiviljad.
Sibul, 2 porgandit, 4 kartulit, 2 naerist ja 2 õuna, sellest jagub u 4-le.
vaja on veel võid, sinepit ja hapukoort ca 100-200 g.


Nipp 1.
Koori sibul ära. Aga kui sa üldse ei viitsi, siis ülejäänud köögiviljad võid jätta koorimata. Pese hoolikalt, lõika ära kõvad otsad, katkised kohad.
Nipp 2.
Maitsvama ja vitamiinirikkama tulemuse saad, kui ei keeda, vaid röstid köögiviljad ahjus pehmeks. Aega kulub vähemalt  20 min, sõltuvalt sellest, kui suured tükid jätsid. Pehmed tükid lase saumikseriga pudiks ja vedelda .

esmaspäev, 17. oktoober 2016

Sügisene kana köögiviljadega

Oktoober on teatavasti viinakuu. Seega retsept veiniga:)


4 kanakintsu või- koiba
1 priske paprika
2 õuna
2 sibulat
2 tomatit
1 küüslauguküüs
100 ml valget veini
spl jahu paneerimiseks
50 g võid ja natuke õli praadimiseks
soola, pipart, rosmariini, suhkrut

  1. Pane ahi sooja
  2. Kuumuta pannil õli.
  3. Veereta kanatükke soola ja pipraga maitsestatud jahus.
  4. Prae kanatükke kuumas õlis mõlemalt poolt. Tõsta ahjupotti.
  5. Lisa vajadusel pannile juurde võid. Kuumuta võis tükeldatud köögiviljad, rosmariin ja u 1 tl suhkrut
  6. Kalla köögiviljadele peale vein. Kuumuta. Maitse, vajadusel maitsesta täiendavalt.
  7. Kalla segu ahjupotti kanale peale.
  8. Kata pott kaanega ja küpseta ahjus  180 C 40 minutit.
  9. Serveeri riisiga

reede, 14. oktoober 2016

Virve õunakook



Meie peres tehti sellist kooki kas mure- või pärmitaignapõhjal.
Kuna ma armastan rohkem biskviiti ja mitte niipalju koogipõhja, siis meeldib Virve versioon mulle väga.




kolmapäev, 12. oktoober 2016

Malta. San Pawl il-Baħar



Malta soolabasseinid

Malta oli meie reisilistis ammu. Aga siis käisid seal tuttavad.
Kuidas oli, küsisin.
Vaimustav. Käisime selle kalju otsas ja ujusime. Selles koopas ja ujusime. Sõitsime teise saare otsa ja ujusime...
Aaa.. ütlen mina. Aga kas seal midagi vaadata ja põnevat ka on? Mida te seal veel tegite? Küsin.
Ujusime. Vastab tema.
Ja nii läks Malta nimekirja lõppu.

Siis aga tulid soodsad pakkumised ja võtsime riski.

Malta on kivine. Kivine. Lõputud kiviaiad, et hoida seda vähest mulda.
Ja kuigi nii kuiv, siis õhk on väga niiske.
Ja Malta on kollane. Kui Kreeka on pigem valgest vanillini, siis Malta algab vanillist ja jõuab kollaseni.



Malta rõdud
Saak oli koristatud. Vaid üksikud kapsad ootasid ülesvõtmist.

Huvitav detail oli pooleldi kukkumas puud. Viimse jõuga juurtega kinni hoidmas olematust mullast. Muru on kulla hinnaga ja kõikjal piiratud keelusiltidega. Ära tallu.

Huvitav nüanss, mis veel silma jäi- maja külgedel ei ole aknaid. Sest kunagi ju ei tea, millal kõrvale maja ehitatakse:) Ma ei kujuta ette, kuidas on niimoodi elada..
Ja teine vahva asi, ajast, mil majadel polnud veel numbreid on jäänud majadele nimed. Ka uutel majadel on ukse kõrval silt. Rosie väitis, et mingit lugu seal tavaliselt taga pole, pannakse lihtsalt suvaline meeldiv nimi. Näiteks oli üks ridamaja, kus elasid ilmselt ooperisõbrad: olid majad Aida, Traviata, Carmen...

Saan aru, et kodu on kodu. Aga ma tõesti ei saa aru, kes tahavad nt Eestist kolida Maltale, Kreekasse, Hispaaniasse... Kuigi. Rosie ütles mulle, et vaadaku ma kuu pärast, siis on kõik roheline?
Ma kordan oma varasemalt korduvalt väljendatud mõtet, aga me reklaamime Eestit valesti, üritame meelitada oma olematu suvega. Kuigi meil on olemas tegelikud tugevused: ei ole kuum. On vesi. On roheline. On vihm.

Mees leidis netist mingi firma, mis pakub transfeeriteenust- Advanced shuttle direct Suprema Travel. Lisaks selgus, et Josep on valmis meile soodsamalt müüma ka muid ekskursioone ja tuure ja pileteid. Kiidan igati.

neljapäev, 6. oktoober 2016

Odrajahukarask

Soe odrajahukarask on täpselt selline- appikuihea!!, küpsetis.
Hullult kerge teha ka.

Sega kausis

1 muna lahti
kalla juurde 1/4 liitrit haput piima
1 1/2 klaasi odrajahu 
ning
3/4 klaasi nisujahu
sisse sega
1 tl soola,
1 tl suhkrut ja
1/2 tl soodat

lisa jahusegu munale.
Sega juurde ka 2 sl toiduõli ja soovi korral köömneid.
soovi korral siputa peale seemneid

Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud plaadile või vormi.
Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.


esmaspäev, 3. oktoober 2016

Kapsa- hakklihahautis

Kapsa-hakkliha hautis
Lihtne ja kiire ja maitsev õhtusöök.

Kuumuta pannil õlis tükeldatud sibulad ning lisa hakkliha. Prae hakkliha pruuniks. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa peeneks hakitud kapsas. Sega

Lisa pisut kuuma vett, keera tuli vaikseks ning lase toidul kaane all podiseda.
Vajadusel lisa veel tulist vett.
Kapsas on pehme ca 15-20 minuti pärast.

Valmis segule lisa koort. Vahet pole hapukoort või rõõska koort, kumb maitsvam tundub.
Maitse.
Riputa peale tilli.