No ja, kus on must leib?!
Minu õe retsept
Vaja läheb
1,5 l vett
0,5 l juuretist
1,5 kg rukkijahu
soola
suhkrut
2-3 dl kaerakliisid
köömneid
linaseemneid
soovi järgi muid seemneid
Alustuseks segad juuretise 1,5 l käesooja vett ja pool jahust kokku ja paned 24 tunniks käärima. Soojemasse kohta, saunalina ümber.
24 tunni pärast sega juurde kõik ülejäänud ained
NB! Enne seemnete lisamist võta paar detsiliitrit tainast järgmise korra juuretiseks.
Tainas kalla võiga määritud vormidesse või pätisna pannile ja kuueks tunniks rätiku alla sooja ja tuulevaiksesse kohta kerkima.
Küpseta 1 tund 200 kraadi juures. Jälgi kindlasti, sest ahjud on erinevad!
Kui naabrinaisel ei ole juuretist:
Juuretise valmistamiseks kasutatakse harilikku keefiri, petti või õunamahla. Võta 5 dl vedelikku ning lisa sinna hulka 3-4 viilu tavalist rukkileiba. Võimaluse korral kasuta 100% rukkijahu sisaldusega leiba, siis on õnnestumine kindlam. Kui leiba üldse ei ole, kalla sisse rukkijahu.
Juuretis peaks hapnema soojas ruumis (25-27 °C juures) 2-5 päeva, kausi võib katta toidukilega Juuretis on valmis, kui tal on mõnus käärimise lõhn ja selline kergelt hallituse moodi kobrutus peal.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!