10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

reede, 17. veebruar 2017

Vastlakuklid

Vastlakukkel
Ma lihtsalt armastan vastlakukleid. Ma pole eriline magusasõber, aga kaks korda aastas- jõuluaegu piparkooke ja vastlaaegu kukleid söön ma ilma häbi- ja mõõdutundeta.

Pärmitaigen vajab aega, sooja  ja rahu ja tunnetust.
Antud kogusest saab ca 15-16 kuklit.

Kaalu valmis ja tõsta toatemperatuurile
6 dl jahu
100 g võid
1 muna

Sulata murendatud 25 g pärmi
3 sl suhkrut ja 2 dl käesoojas piimas.
Piim on õige soojusega, kui sa näppu sisse pistes midagi ei tunne- pole soe ega külm.
Puista sisse osa jahust, jahu sisse sega  1 tl soola.
Sega puulusikaga läbi. Paksus võiks jääda paksema hapukoore paksune.
Puista peale  jahu ja kata taigen puhta kätterätikuga ning jäta sooja kohta ca tunniks kerkima.

Kerkinud taignasse sega
sulatatud, aga mitte tuline või
Vastlakukkel
1 lahtilöödud muna
ja ülejäänud jahu.
kui sulle maitseb, siis sega jahu sisse ka 1 tl kardemoni.
NB! ära kalla taignasse kõike jahu korraga. Kuna jahude niiskus ja kuuseis ja mis veel on erinevad, siis pane jahu järkjärgult, niipalju kui vaja.
Mina sõtkun tainast käsitsi, ja valmis on siis, kui käed ja kauss on puhtad. Tainas lööb kausi küljest lahti.

Puista peale veel pisut jahu, kata rätikuga ja jäta veel u  tunniks kerkima. 
Kerkimise ajal peksa tainast tagasi.
Tainas peaks kerkima kahekordseks.

Pane ahi sooja. Vormi taignast pallikesed.
Kõige mugavam on ilmselt voolida taignast vorst ning lõigata selle otsast parajad jupid. Käed ja taigna alus ja nuga tee jahuseks, siis ei jää kinni.

Klopi lahti veel üks muna ja pintselda kuklid sellega üle. Lase kuklitel 15-20 min kerkida ning küpseta 200C juures ca 15 minutit. Kuni on kenasti kuldpruunid ja seest läbi küpsenud.

No vot. Ja siis algab võitlus. Teatavasti on Eesti jagunenud kaheks leeriks. Moosiga ja Moosita Vastlakuklite Parteiks :)

Kuidas teha parimat vahukoort
Paremini läheb vahtu pigem vanem ( mitte väga värske) koor. Vaht seisab paremini, kui kasutad tuhksuhkrut.  Ja kui ikka üldse ei õnnestu, tilguta sisse natuke haput (sidrunimahl vms) või sega koor kohupiima/toorjuustuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!