10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

neljapäev, 29. september 2016

Kana ja klimbisupp


see supp on Marko tehtud
See on nädalavahetuse supp, kuna vajab aega.
Kõigepealt tuleks keeta kanapuljong. Mida kondisem kana, seda parem. Kui sul on ostetud filee, siis pole mõtet puljongiga mässata. Kogust ma täpselt öelda ei oska, nagunii sõltud poes pakutavast valikust, Aga ca 500-600 g kondist kana 4 inimese kohta võiks olla küll. Kui puljongit või liha liiga palju saab, siis pole hullu- pane külma ja kasuta hiljem muudes toitudes.

Pane pestud lind potti,  kalla peale niipalju külma vett, et kana oleks kaetud ja aja keema. Riisu vaht ning seejärel keera tuli vaiksemaks ning lase puljongil podiseda vähemalt pool tundi- vähemalt niikaua, kuniks kahvliga tõmmates liha luudelt kätte saad.
Ideaalis võiks keeda lausa tund-poolteist. Aeg sõltub ka kogusest ja linnu paksusest- kui on kopsakam isend, siis kulub ka aega kauem.

Vahepeal käi vaatamas, kas lind on kenasti vee all ja ega kana vett juurde ei taha: kui lisad, siis ainult keeva vett. Hoia veekeedukann käepärast.

Lisa leht loorberit ja paar tera pipart ning soola ka.


Kuniks korjus podiseb leia muud tegevust. Tee näiteks valmis magustoit. Või käi mööda maja ning aja inimesed närvi soigudes:
Ema pani supi sooja, supi sooja
lapsed laulsid halleluuja, halleluuja
Klimbid sees, klimbid sees...

ning kui sa ei ärata veel piisavalt tähelepanu siis lõpeta lustaka reilenderiga:
tsuskame tädile, 
kasvõi poolvägisi
või tema paneb supi sisse sibulat...


Kui kanapuljong on valmis, siis lõika sibul ja porgand kenasti kuubikuteks ning kuumuta pannil lusikatäie võiga. Kalla supi sisse.
Tõsta teelusikatäis võid kõrvale.
Haki kuubikuteks kartul. Ühe inimese jaoks võiks arvestada ühe kartuli ja umbes pool porgandit. aga võib ka vastupidi:)
Kui porgand on poolpehme, kalla sisse tükeldatud kartul.
Õngitse välja kana, puhasta luudest ja nahast ning lõigu suupärasteks tükkideks ja kalla supi sisse tagasi. Või siis mitte. Võib linnu ka lihtsalt keset lauda tõsta ja igaüks ise nokib palju tahab.

Klimbitaigna tegemiseks on tegelikult kümneid variante. Kõige lihtsam: klopi kahvliga lahti muna, sega sisse ca 250 ml jahu ning pisut soola ja ca 50 ml  puljongivedelikku (NB! mitte keeva!).  Lisa eelnevalt kõrvale pandud lusikatäis pehmet võid. Taigen peab jääma tihe ja lööma kausi servadest lahti.

Nii. Maitse suppi, kartul peaks olema pehme.
Võta lusikas, kasta puljongi sisse ja võta selle lusikaotsaga klimbitainast ning poeta supi sisse. Ehk- lusikas peaks olema kuum ja supine, siis ei jää klimbitainas kinni.

Kui klimbikesed on rõõmsalt pinnale tõusnud  on supp valma.
Kõvasti maitserohelist peale ja sööma!

Katri nipp:
Katri keetis puljongi kanakoibadest. Valmis koivad õngitses välja ja praadis pannil või sees pruuniks. Serveeris eraldi roana.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!