10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

neljapäev, 3. november 2016

Tavaline kaste. Soust.

Mingil põhjusel pole jahukaste enam moes.
Ilmaasjata.
Näiteks lasanjet või juustusufleed  on ilma bešamellikastet oskamata päris keeruline teha.

Eestis on minu arusaamist järgi välja kujunenud terved koolkonnad. Kes eelistab rõõska koort, kes piima, kes hapukoort, kes vahukoort.
Minu jaoks on piim natuke läila, ma segan tavaliselt hapu- ja rõõskoore pooleks.









Klassikalise valge jahukastme jaoks tuleks 

Sulata pannil 50 g võid
passeeri 50 g jahu helekollase värvuseni. Kui soovid pruunimat kastet, siis pruunista jahu tugevamini
Tasasel tulel, segades, lisa vähehaaval
ca 0,6 liitrit vedelikku. Ideaalis siis pool sellest peaks olema puljong ja teine pool koor/piim
Maitsesta vastavalt konkreetsele retseptile.

Kaste eesti moodi.
Aga tavaliselt on nii, et niisama kastet vaja pole. Kaste on ikka millegagi. Vorstikaste, seenekaste, maksakaste...
see tähendab, et enne jahu ja vedeliku lisamist oleks vaja kuumutada sibulad- seened-vorstid-hakkliha.
Ja ega keegi ju ometi ei hakka vahepeal panni tühjendama ja pesema.

Kaste Eesti moodi.
Kuumuta pannil õli või või.
Kuumuta läbi sibul või küüslauk või seened või lihakraam. Vastavalt, milline kaste plaanis on. 
Lisa osa vedelikust ning lase sel keema tõusta .

Sega jahu eraldi, tassitäies külmas vees. Gordon Ramsay minestaks, sest tegemist on toore jahuga...:)
Kalla jahusegu, pidevalt segades pannile.
Sega ja lase pakseneda.
Lisa vähehaaval, pidevalt segades ülejäänud vedelik.

Vastavalt maitsele siis rõõsk või hapukoor, või hoopis puljong.
Kui kasutad vahukoort, siis pole jahu (nii palju) vaja, kuna koor pakseneb ise samuti.
Kui kasutad spets köögikoort pole samuti jahu vaja, kuna ilmselt on sinna lisatud juba paksendajaid.

Tükkide ja klimpide tekkimise tõenäosus on väiksem, kui kõik vedelikud on ühel (vähemalt toa)temperatuuril. 


4 kommentaari:

  1. väga kasulik retsept kõik on arusaadav

    VastaKustuta
  2. Hea lihtne retsept. Võib lisada ka natukene sinepit, ketsupit, cayenne pipart, paprikat.

    VastaKustuta
  3. Retseptid on vajalikud kui on kõht tühi ja eriti ei oska süüa teha, nagu mina. Proovisin lihapallisousti teha, kõik läks alguses kenasti aga kui veega segatud jahu lisasin siis hakkas pannkook moodustuma. Segasin küll kiiresi aga ikkagi sain klimbisousti. Keetsin ja segasin aga ära nad enam ei lahustunud. Ilmselt tegin liiga paksu segu, järgmine kord teen vedelama, ükskord kindlasti õnnestub. Aitäh retsepti eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) vaatasin üle ja tõesti, on võimalik mitmeti tõlgendada. Täiendasin pisut. Loodetavasti tulevikus õnnestub :)

      Kustuta

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!