10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

esmaspäev, 30. september 2019

Elektriahjus kuivatatud õunad



Näedsa, olemegi jõudnud aega, kus esivanemate tarkusest ja omaenda kogemustest pole halligi kasu. Ja ka internetis olev info on iganenud..
Mul ei ole puuküttega ahju, pole sauna, ega ka vana head ahju, mille ukse vahele sai panna puulusika, et niiskus välja pääseks.

Minu uuel udupeenel kaasaegsel ahjul ei saa jätta ust lahti või paokile, kuna ta lõpetab sellisel juhul töötamise. Nagu ohutuse eesmärgil või nii.

Aga õunu oli vaja kuivatada.

Esimesel korral lõikasin õunad väga õhukesteks viiludeks ja kuivatasin 40 c juures, ringõhuga st ventilaatoriga, kokku ca 12 tundi.
Kõrgemat temperatuuri ei julgenud alguses panna, kuna kuivatatud moos poleks olnud mu eesmärk :)
Keset päeva vaatasin, ja kuna õunad ei näidanud mingeid kuivamise märke, vaid vesi sirises mööda ahju klaasi, siis lisasin ahju põhja kausi soolaga ning suurendasin kuumuse 60 kraadi peale.

Öösel lasin õuntel niisama köögipaberi all seista ja järgmisel päeval panin õunad peale koogi küpsetamist järelsoojusesse st siis 200 kraadi juurest alates ahju, kuni ahi jahtus. 
Õunad tulid head, aga kogu protsess tundus liiga energiakulukas. 


katse 2.
Viilutatud õunad kuivatasin köögipaberiga 
Pannile panin ajalehe, köögipaberi, õunaviilud. Köögipaberi, suhkrukihi ja veelkord ajalehe. Kõige peale panin veel raskuseks raamatud.
Ja jätsin ööseks kuivama.

Suhkru mõte oli siis koguda vett, mitte anda maitset. Hommikul selgus, et olin suhkrut puistanud ebaühtlaselt ja alahinnanud lahustumisvõimet. Seal, kus suhkrukiht oli olnud õhem, oli suhkur sulanud, nii et sain lisaks ka peotäie suhkrusiirupis leotatud õunu:) Järgmisel nädalal proovin jahu või tärklisega.

eemaldasin tilkuvad paberid ja kuivatasin õunad.
Alustasin samuti 40C pöördõhuga. Ahju panin seekord lausa kaks kaussi soolaga. Kaks tundi hiljem keerasin kuumuse 60 C peale. Seekord piirdusin kokku 6 tunniga. Jätsin õunad üleöö taas paberite vahele kuivama  ja järgmisel päeval panin  taas järelkuumusesse kuni ahi jahtus.

Tulemus tuli samuti hea ja poole kiiremini.

ja säilitan nagu vanasti :) Soojas ja kuivas kohas. Moodsa elu märk on see, et õunad pole mitte padjapüüri sees, vaid Rimist ostetud puuviljakotis. Ning nad ei ripu ahju kohal, vaid radiaatori toru juures :)

tere tulemast 21. sajandisse ...

Peale katsetusi

  • eelkuivatus paberite vahel on mõistlik (+ tärklisekiht)
  • alusta progr 2 ( ventilaator+ kuumus) 40 kraadi, tõsta hiljem 60-le
  • üleöö lase jahtuda, õhk kuivatab paremini, kui paber
  • järgmisel päeval progr 3 ( ainult ventilaator) 60 kraadi
  • järelkuumus 100 kraadi. liiga kõrgel temp on oht ära kõrvetada.
  • panna ahju põhja kauss soolaga on hea mõte

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!