10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

reede, 10. september 2021

Väga lihtne mahlane õuna- ja odrajahukook

Üks Eesti vanimaid teravilju oli oder. 

Arheoloogiliste leidude põhjal on kindlaks tehtud, et Eesti aladel hakati otra kasvatama umbes 1000 a eKr ning esimesed märgid odrast on leitud Hiiumaalt Kõpu poolsaarelt. 

Oder on olnud saartel nii oluline, et Hiiumaal Käinast Pühalepa poole jäävatel saare viljakamatel aladel, kus  oder, millest õlut tehti, kasvas  väga hästi,  kutsuti inimesi lausa  "odratolgusteks"

Odrakruubid sisaldavad keskmiselt 1–1,5 protsenti rasva, 76,8 protsenti süsivesikuid, 8,5 protsenti valke, lisaks veel kaltsiumi, fosforit ja rauda. Odras on B-rühma vitamiine, rauda, tsinki, magneesiumi, kaaliumi, vaske, fosforit ja kiud¬aineid. Oder on oluline, kuna sisaldab 14 erinevat aminohapet, sealhulgas 5 asendamatut aminohapet.

Ja me armastame endiselt odra. Kes ei teaks kuulsat saarte õlut, mulgimaal kuulus oder mulgipudru sisse ning muidugi Karask on eesti rahvusköögi kuulus roog. Kuid kui lisame karaskile mõned õunad ja pisut maitset,  saame väga maitsva, lihtsa ja mahlase koogi.

Mahlane õuna- ja odrajahukook.  

  • Portsjonid: 4-6
  • Raskusaste: lihtne
  • Prindi


Mahlane ja maitsev õuna- ja odrajahust kook.

 

Koostisosad

  • 700-800 g õunu või rabarberit
  • 4 muna
  • 12 spl odrajahu
  • 12 supilusikatäit suhkrut
  • soola
  • kaneeli või kardemoni

Juhised

  1. Vahusta munad ja pool suhkrust.
  2. Sõelu munasegusse  jahu, lisa veidi soola ja kaneeli või kardemoni, ülejäänud suhkur ning sega ettevaatlikult tainas läbi. Lisa  kooritud ja puhastatud õunad  .
  3. Vala võiga määritud või küpsetuspaberiga vooderdatud vormi.
  4. Küpseta 180 C juures 30 minutit


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!