10 kõige populaasremat retsepti selles blogis

Popimad postitused: 1. Kuidas teha ise kohupiima Ma ei saa sulle kirja panna eesti toidu retsepte, kui sul pole kohupiima. Seega, teem...

neljapäev, 15. september 2016

Eriti Kiire Borš

Tegelikult peaks borši valmistamine välja nägema hoopis nii.
Hommikul, varavalges, kui teenijarahvale töökäsud kätte jagatud lähed kööki Sofia Nikolajevna juurde ning palud- Sonjake, kas oleksite nii kena ja paneksite lihapuljongikese keema- nii tahaks boršikest.
Lugupeetav, vastab Sofia Nikolajevna, mida armulised sooviksid.  Kas teeme täna Poltaava borši (linnulihaga) või Moskva borši (suitsulihaga) või Siberi borši (frikadellidega) või seekord laevastiku borši (punase pipra ja suitsulihaga)...

Pole mul aega keeta mitu tundi lihast ja kontidest puljongit- seega, Väga Kiire Argipäevaõhtu Borš.
Vahemärkus: kui sul on vähegi aega, siis hauta porgand-sibul pannil pehmeks. Potis keeda kartul-kapsas. Ja ühenda omavahel alles pehmed köögiviljad. Saad maitsekama ja värvikama tulemuse. Mina ei tee nii, sest supp pole söök:) st alati on vaja midagi veel lisaks teha ja siis pole aega porganditega tegeleda..

Koori 4 inimese jaoks üks korralik sibul ja väga priske porgand. Pane vesi keema.
Haki sibul ja porgand. Hea toon näeb ette, et kõik komponendid supis võiksid olla ühesuguse kujuga. Kuna selles supis on kapsas, siis peaks porgandi lõikuma peenikesteks kangikesteks (või riivima). 

Pane pann (võid kohe ka supipotis võid sulatada) tulele. Pannile pane sulama hea lusikatäis võid.
Viska sibul ja porgand pannile. Aeg ajalt sega ja saputa.
( Kas ma tuletan meelde, miks on vaja porgandit rasvaines kuumutada? Porgandis olevad karoteenid on nimelt A-vitamiini provitamiiniks. Nimetatud tegelased lahustuvad ja konverteeruvad  rasvas. Seega nii ilusa värvi kui ka vitamiinide säilitamiseks vajab porgand alati midagi rasvast.)

Tükelda kapis leiduv lihakraam. Mulle meeldib borši sees peekon. Ja ka viiner on täpselt  see toode, mis supi sees kasutamiseks passib.
Kalla sibul-porgand vette (või kui hautasid neid supipotis, kalla peale keev vesi) ning pannile pane lihakraam. Keera panni alt tuli ära.
Potti porgandite juurde pane soola, paar terapipart, loorberileht. Vajadusel riisu vaht.

Tükelda kolm keskmist kartulit peenikesteks kangikesteks.
Proovi porgandit- see on poolpehme. Lisa kartul vette.
Tükelda selline kaks suuremat peotäit värsket kapsast ribadeks. Proovi kartulit- see on poolpehme. Lisa kapsas.

Pane keedetud, riivitud peet (u pool pakki st ca 200 -300g) kaussi ning lisa sinna u 0,5 supilusikatäit 30% söögiäädikat. Sega läbi. Hape on vajalik selleks, et peedile värvi andev betaniin säiluks. Lisaks ei armasta betaniin kõrget temperatuuri, seega peale peedi lisamist ära keetmisega väga hoogu mine.

Proovi kapsast- see on ilmselt pehme.  Lisa supile lihakraam ja panni loputusvedelik.
Lase supp uuesti keema ning keera seejärel tuli kinni. Lisa keedetud peet.
Sega ja maitse.
Ilmselt pead lisama veel suhkrut, ehk ka soola ja äädikat. Kui supp on liiga lahja, siis kallan mina juurde piisakese kanafondi(müüakse Prismas), mis maakeeles on puljongi kontsentraat.
Borš peab olema magus-hapu, tugeva peedipunase värvusega supp.

Otsi kapist välja vanaema supitirin. Kata laud valge linaga:). Musta leiba, värsket võid. Supile rohkelt hapukoort ning maitserohelist.
Järgmisel päeval on veel parem ning ka sügavkülmikus kannatab mõnda aega hoida.

3 kommentaari:

  1. Mm! Kõlab ja maitseb hästi. Seda valmistama ma ikkagi ei hakka - kardan, et kui hakkan varavalges peale, saan järgmiseks hommikuks valmis..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti tõsiselt võtab see vaid 20 min, kuni köögivili keeb. Ainult tükeldamise vaev, aga ka seda võib köögikombainiga teha:)

      Kustuta
    2. Kihla tahad vedada...?

      Köögis osavad inimesed alahindavad rämedalt seda, KUI keerukas on vähem kogenul süüa teha. Kõrvetasin just porgandid pannil ära ja mõtlesin, et huvitav, mis saaks, kui ma päriselt suppi teeks. Midagi keeks üle, midagi kõrbeks ära, millelegi läheks soola suurusjärk liiast jne. 20 min läheks mul äädika leidmiseks. Loorber...? jne.

      Aga igal juhul on kokandus-blogimine väga tore. See on nagu Jamie Oliveri veidi usutavam variant. Päris inimesed kinnitavad, et süüa teha ongi võimalik :)

      Kustuta

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!