Teistele meeldis

reede, 14. oktoober 2016

Virve õunakook



Meie peres tehti sellist kooki kas mure- või pärmitaignapõhjal.
Kuna ma armastan rohkem biskviiti ja mitte niipalju koogipõhja, siis meeldib Virve versioon mulle väga.




Oluline:
  • kaasaegsed mikserid on väga nõrgad ja  mootor ei pea biskviidi vahustamisele vastu. Tee vahepeal pause, lase mootoril jahtuda, Või vahusta toasoe munakollane ja külmkapikülm munavalge eraldi.
  • Kuna lehttaigen on üsna maitsetu, ei sobi selle koogi jaoks mahedad ja magusad õunad. Vajadusel maitsesta õunu lisaks sidrunimahlaga ja/või riivitud ingveriga.
  • talvised väga tugeva struktuuriga õuna ei küpse nii kiiresti läbi. Kui sinu jaoks on oluline, et õunad on päris pehmed, siis enne taignale kallamist kuumuta õunad pehmemaks.  Seda saad teha nt mikrolaineahjus: pane õunatükid sobiva nõuga ca 3 minutiks, kontrolli, et päris pudruks pole keenud. Vajadusel kuumuta veel.
    Keerulisem variant: kuumuta pannil lusikatäis võid, selle sees paar lusikatäit suhkrut. Saadud karamellis kuumuta õunatükid pehmeks.
  • kui saad, siis ära tainast rulli. Võta servadest kinni ja soputa taignaplaati õhus sobiva suuruseni. Jätkukohad näpi lihtsalt kinni.





1 pakk võiga pärmi - lehttaigent 400 g
1 liiter tükeldatud õunu/rabarbereid ja hapude viljade jaoks vajadusel suhkrut
kaneeli
4 muna
4 spl suhkrut
4 spl jahu

mandlilaastud
tuhksuhkrut


Sügavkülmutatud võiga pärmi-lehttaigen võta külmutuskappi sulama vähemalt 3 tundi enne küpsetamist.
Ahjuplaadi suurusele kulub 400-600 g taigent, sõltuvalt, kui paksu põhja tahad.

Koori ja tükelda õunad või rabarberid õhukesteks viiludeks. Sega kaneeliga. Kui kasutad rabarberit, ära unusta suhkrut!!!!
Ahjuplaadile võiks arvestada ca 1 liiter tükeldatud õunu/rabarbereid.


Biskviidi jaoks pane 4 muna ja 4 spl suhkrut vahustuma.

Pane 200 kraadini eelsoojendatud ahju küpsetuspaberile laotatud lehttaigen.
Küpseta ca 10 min, kuni taigen on kenasti pruun.

Kalla taignale kaneeli (ja suhkruga)  segatud õuna/rabarberitükid. Pane uuesti ahju.

Munavaht on selleks ajaks muutunud heledaks, pisut venivaks. Sõelu taigna sisse 4 spl jahu. Sega väga ettevaatlikult, aga põhjalikult, et jahu seguneks korralikult.

Võta ahjust kook. Keera ahi 180 kraadi peale.
Kalla koogile biskviit. Saputa peale mandlilaastud ja tuhksuhkrut.

Küpseta ca 10 minutit. Aga kindlasti jälgi! Biskviit ei tohi muutuda väga tumedaks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!