Teistele meeldis

esmaspäev, 5. detsember 2016

Maksapasteet

Maksapasteet
Ma tean, et sa ei usu mind, aga tõesti on sellist pasteeti, nagu sulle meeldib, väga lihtne teha.
Eestis on kõige keerulisem sobiva tooraine hankimine, kuna maksa müüakse vaid ülisuurtes pakkides. Kui üldse.

Ma olen varem teinud pasteeti  hakklihamasinaga, nüüd proovisin saumikseriga. Kartsin, et jääb väga pasta, aga tegelikult jäi just selline vanaaegne, natuke sõmer, nii nagu sulle meeldib.
Kui teed kahele, siis võta kõike poole vähem

Kausitäie pasteedi jaoks
300 g (noor)looma maksa
u 0,5 liitrit piima
u 50 g pekist liha, ribi vms. Liha ja maksa vahekord on tegelikult maitseasi. Kuna veis on kuiv, siis on natuke pekki vajalik. Ülejäänud pakist tee õhtuks ahjukartulit.
1 väike sibul
1 väike porgand
50 g võid
maitsestamiseks soola, pipart, muskaatpähklit, konjakit või brändit
õli
Pane maks piima sisse likku vähemalt tunniks.

lõika lihalt kamar, haki kuubikuteks, samuti puhasta sibul ja porgand ning lõika samuti väikesteks tükkideks.
Kuumuta pannil õli sees ja hauta seni, kuni porgand on poolpehme u 10 min.
Kõige kauem lähebki porgandiga, maks küpseb kiiresti.
Lisa tükkideks lõigatud ja nõrutatud maksatükid. Ära üle küpseta. Piisab, kui saab pannilabidaga tüki pooleks teha, ja seest on kergelt roosakas.
Lisa soola ja pipart.
Pruunista maks, lisa pisut kuuma vett ja hauta kõik komponendid pehmeks.
Vajadusel lisa veel tulist vett. Aga ära keeda, hauta.
Hea oleks, kui maks ei haudu liiga kuivaks, vaid peale jääks ka hautamisvedelikku, millega segu pehmendada ja vedeldada.

Kui maks on seest küps ja porgand pehme, surista saumikseriga pastaks.
Vahusta kausis või ja lisa sinna maksasegu.
Maitsesta soola- pipra- konjaki- muskaatpähkliga.
NB! soojas pasteedis maitsed võimenduvad, seega tee pisut soolasem, või  lase lõplikuks maitsestamiseks  jahtuda.

Säilita õhukindlas karbis.
Kui pasteeti sai liiga palju, siis üks moodus on saada see veel õhukindlamaks. Sulata või ja kalla poolhangunud soe või soojale karbis olevale pasteedile. Jahuta kiiresti rõdul või külmaveevannis ja hoia kaane all külmikus.

Sügavkülm on ka ok, aga jälgi tavalisi külmutamise reegleid. Jahuta kiiresti ning sulata aeglaselt.

Ja kui sa veel pole lugenud, siis väike lugemissoovitus ka. Maksapasteet käib kokku Lohetätoveeringu sarjaga.
Ära unusta hapukurki lisaks hankida:)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ma olen väga tänulik konstruktiivse kriitika ning kasulike õpetussõnade eest!